Äntligen...

DATUM: 2011-04-30 / TID: 15:26:42


...är min älskade Jippan hemma. Fick hämta hem honom igår eftermiddag :) De har inte kunnat faställa någon klar diagnos, men de misstänker att Jippan fått en trombos (blodpropp) i ett kärl. Hans ödem mellan frambenen har nu gått ner i höger framben och han har 1 graders hälta. De har även tagit en biopsi på hans lymfknuta i bogen, och provsvaren kommer nästa vecka. Han började dock blöda kraftigt så de var tvungen att sy fast en kompress :( Ser jättehemskt ut.

Nu ska han få antibiotika, dubbel dos i 14 dagar sen blir det återbesök. Han ska även få blodförtunnande medicin. Igår när jag hämtade honom var han jättepigg (mot va han varit tidigare). Hans ögon gnistrade och han tog t.o.m några travsteg i hagen när han kom hem. Även idag är han pigg, lite hängig och besvärad av svullnaderna.

Han ska skrittas för hand 10 min 2 ggr/dag. Bad även att få utskrivet journaltexten som veterinären kom med igår. Blev lite full i skratt när det visade sig vara 19 sidor :O Alla analyser de gjort på honom stod med osv. Diagnosen i dagsläget står: Kronisk lymfangit.

Hans knöl är fortfarande kvar i ögat, och den har växt :( Så nu är det väl 99% risk att det är cancer. Går den inte bort av antibiotikan (om det är en inflammation) så får de kolla ögat vid återbesöket. Jag ber till gud att det inte är cancer, tyvärr ser det så ut. Men nu tar vi en sak i taget och hoppas på att antibiotika kuren gör susen!

Kanske kommer lite bilder på Jippan sen. Han ser dock förjävlig ut nu. Han har tappat alla muskler, tappat vikt, veterinären har klippt sönder honom, han har svullnader lite här och var osv.. Men han är den finaste som finns i mina ögon! :) Vi fortsätter att kämpa på!


Uppdatering

DATUM: 2011-04-28 / TID: 15:44:25


Jippan står fortfarande kvar på kliniken. Idag kom svaren på lungbiopsin, vilket visade helt normalt. Min veterinär har nu lämnat över ärendet till en annan veterinär som vill utreda hans vätskeödem. De ville ta ännu fler prover osv. Väntar på att veterinären ska ringa upp nu så vi får prata lite om hur vi ska gå vidare.

Skönt ändå att det inte visade något allvarligt i lungorna, även om hans dimma är oförändrad. Imorgon kommer vi antagligen att hämta hem honom. Det känns inte som om de kommer någon vart och det är onödigt att han står över helgen på jour när de ändå inte vet vad de ska göra. Bättre att han får komma hem medan vi inväntar fortsatt utredning och provsvar.

Man börjar bli lite smått irriterad när de inte hittar problemet. Enligt alla provsvar är han frisk, men det är han ju inte. Jag har ju varit inne för samma symtom säkert 3-4 ggr utan att de ens har en chansning om vad det kan vara. Får se vad som händer. Idag hade han varit piggare och han hade normal puls och normal andningsfrekvens, så vi får se helt enkelt.

Tack för allt stöd och alla tumhållningar. Än har jag inte gett upp hoppet!

:love:


Åter på kliniken

DATUM: 2011-04-27 / TID: 08:02:23


Igår fick jag köra in Jippan till kliniken igen då han samlat på sig ännu mer vätska. Min veterinär ville jag skulle komma så fort som möjligt med honom, så nu står han där :(

Det har börjat rinna massa klar vätska ur näsan på honom och min veterinär börjar nu misstänka virus. Han har kissat dåligt och dricker väldigt mycket vatten. Han har även fått röda prickar i underläppen :( jag fattar inte hur allt detta ska sluta egentligen?!

Värst av allt just nu
är väl att jag maxat veterinärvården på försäkringen, så nu lär jag få ytterliggare en saftig räkning, men det är det såklart värt om de kommer på vad som är felet. Känns drygt att behöva lämna in honom varannan dag och veterinärerna står som frågetecken och vet inte vad det är för fel på honom :( Provsvaren hade inte kommit igår, så jag hoppas de kommer idag. Min veterinär skulle ringa upp mig under förmiddagen, så vi får väl se om det finns något att göra och om de kan misstänka vad det är för fel.


Det går åt helvete! :(

DATUM: 2011-04-25 / TID: 21:08:55


Jippan är sämre :( Hans vätskeansamlingar på bogen och under buken växer för varje dag. Idag var han sprängfylld mellan frambenen och det ser ut som två halva fotbollar, han kan knappt röra sig längre :( Han är fortfarande slö, vinglig och har ansträngd andning och han står bara och hänger... Jag får panik, jag klarar verkligen inte av att se honom såhär längre, han lider verkligen och han har tappat livsglädjen totalt! Vad är det som händer?! :'(


Ännu sämre

DATUM: 2011-04-21 / TID: 18:38:57


Idag är Jippan ännu sämre än tidigare. Han står enbart och hänger och vägrar nästan att röra sig. De få steg han tar är väldigt vingliga och han är som spaghetti i kroppen. Blev ordinerad 20 min skritt för hand dagligen, men han höll på att ramla ihop efter bara fem minuter så jag fick gå hem igen.

Han blev jätteandfådd och frustade en massa samtidigt som det rinner en massa genomskinligt snor ur näsan på han som skummar sig. Han är väldigt besvärad över knölen han har mitt på bogen samt all vätska han har mellan frambenen och under buken också..

Har avmaskat honom idag då han hade 450 EPG på maskprovet sen har jag bara myst med honom och gett han en massa äpplen och godis. Han lägger huvudet på min axel och smågnäggar samtidigt som han blundar och nästan somnnar. Han försöker tala om för mig vad som är fel och han inte mår bra och jag känner mig helt hjälplös. Varje gång jag kommer ut till honom tar han upp höger framben i luften och sträcker fram det till mig, han visar att han har ont (från knölen som sitter på höger sida om strupen), men jag kan inget göra :(

Usch.. Fy fan vad allt känns mörkt och hemskt!


Tråkiga nyheter

DATUM: 2011-04-20 / TID: 09:01:57


Veterinären ringde upp mig igår eftermiddag och förklarade vad dem gjort med Jippan under dagen. Alla prover som tagits osv. De har nu konstaterat att det inte är allergi han lider av, vilket jag nästan hoppats på. Nu är proverna ivägskickade och jag är livrädd att det är lungcancer! :'(

Igår var syresättningen i blodet
helt normalt, men lungröntgen var oförändrad sen i fredags. Han har inget slem i luftvägarna osv. Allt är i stort sett normalt förutom den vita "dimman" i lungorna.

Jag är verkligen helt knäckt,
jag vill inte vara med längre nu! :( Nu väntar jag på att kliniken ska ringa och säga att jag får hämta hem honom. Det värsta av allt är att jag ska behöva gå och vänta på provsvaren i flera dagar och inte veta om jag får behålla honom vid livet eller inte. Usch... Vill bara gräva ner mig och vakna upp vid ett annat tillfälle!


Lämnat Jippan på kliniken

DATUM: 2011-04-19 / TID: 09:59:35


Var uppe vid 6 imorse och åkte iväg med Jippan  till kliniken strax före kl 7. Gjorde verkligen ont i mig att lämna honom där, han blir så himla ledsen :( Stod en stund med honom i boxen och bara myste och skämde bort honom med morötter. Nu hoppas jag att det går vägen idag och inget hemskt inträffar. Det är ju alltid en liten risk med att gå ner i lungorna och göra en biopsi =/

Jag vet iaf att han är i goda händer och jag hoppas jag får reda på vad det är med honom. Han har ju fortfarande en massa vätska i bringan och under buken samt en stor, ganska hård och varm knöl över bogen som han ömmar fruktansvärt mycket i. Känns som om det är muskeln så vi får se om de gör ett ultraljud på honom eller kan komma på vad det kan vara. Självklart har jag ställt in ET som skulle komma denna veckan, det är verkligen inte läge just nu.

Vill bara säga tack till alla underbara ni för att ni stöttar mig, det betyder otroligt mycket, verkligen! Även om jag inte svarar på alla kommentarer osv så är det helt enkelt för att jag inte mår så bra just nu, men bara så ni vet så betyder det massor! :love:

Uppdaterar senare när veterinären har ringt. Nu ska jag iväg till jobbet!

Den bästa!


Klinikbesöket

DATUM: 2011-04-15 / TID: 21:02:37


Usch.. Ska se om jag orkar med att skriva...

Fick min älskade veterinär Trine, som haft hand om Jippan ända sedan han fick magsår. Hon är verkligen den absolut bästa veterinären jag någonsin träffat.

Hon började med att göra en endoskopi genom att gå ner med en kamera i Jippans luftvägar. Där såg allt bra ut, han hade normalt slem och allt såg helt normalt ut. Sen togs en hel del blodprover där det visade sig att Jippan hade lågt syre i blodet. De beslutade att ta lungröntgen på honom där det visade sig att han var "förträngd" i lungorna. Han var "förtätad" av vävnader och bilderna såg inte så jätteroliga ut.

Detta förklarar ju varför han blivit andfådd och skakig i hela kroppen när jag ridit. Idag stod han och skakade en hel del inne på kliniken också.

Nu ska han in på tisdag för undersökning och biopsi av lungorna för att kolla vad "förtätningen" beror på. Och eftersom biopsi är likamed att de "klipper" en bit av vävnaden i lungan så ska han vara kvar för övervakning natten tills onsdag då de kan inträffa att han börjar blöda. Sådan här symtom, utefter bilderna att se, så kan det bero på allergi eller tumör i lungorna. Det är alltså detta som ska kollas upp.

Grät hela vägen hem från kliniken. Vet inte riktigt hur och vad jag ska göra längre. Jag har kämpat för Jippan som FAN och jag vill inget annat än att han ska bli frisk.. Men jag får heller inte vara egoistisk. Jag vet att han inte mår bra och nu har han dessutom fått en knöl i ögat vilket tyder på cancer och då finns det inte så mycket att göra tyvärr. Går inte knölen bort kommer jag boka tid hos ögonspecialisten.

Jag har tänkt fram och tillbaka och jag har börjat överväga att eventuellt låta han få slut på sitt lidande. Det är det sista jag vill här i livet och försvinner han så försvinner halva jag! (kan inte ens tänka tanken innan tårarna sprutar).. Men varken jag eller Jippan orkar nog inte så mycket mer. Och tänk om det är en allergi som går att bota och så visar det sig att han fått tillbaka cancern i ögat :'(

Usch.. Jag orkar inte ens skriva mer nu..

Jag älskar dig min bästa vän! :love:


...

DATUM: 2011-04-15 / TID: 18:14:48


Ska försöka orka mig på en uppdatering senare ikväll...



:(

DATUM: 2011-04-14 / TID: 22:09:39


Måste bara få skriva av mig.. Jag mår verkligen inget vidare alls just nu. Jag är så jäkla orolig för Jippan så jag vet snart inte vad jag ska ta mig till! :( Jag mår illa, kan knappt sova, är sur, irriterad, orolig, nervös osv hela tiden.

Mitt humör och dåliga inställning drabbar alla runtom mig och just nu känner jag bara för att boka en biljett långt bort, helt själv. Känner att det blivit så mycket att jag tar till "flyktläget" snart. Jag har kurat in mig i en egen liten bubbla och det blir bara värre och värre. Jag har ingen lust med någonting och alla mina känslor är helt bortblåsta. När jag kommer hem efter jobbet vill jag bara lägga mig och skrika rakt ut, jag är helt slut i hela kroppen! När man har ett sånt jobb som jag har måste man ju se trevlig och glad ut, fast man egentligen bara har lust att ge vissa en rak höger och åka hem. Att behöva dra på sig en mask varenda morgon och låtsas vara en person man inte är just nu är verkligen ansträngande!

Jag vill bara att detta helvetet (rent ut sagt) ska gå över för både min och Jippans skull. Jag lider något fruktansvärt av att se honom "lida", det gör verkligen ont i mitt hjärta! :( Det jag är mest orolig över är att han kanske är allvarligt sjuk, att det inte går att göra någonting åt?! Vad vet jag.. Tanken får mig bara att må illa. Han är verkligen min ögonsten, och han stannar hos mig så länge han vill och orkar :love:

Var bara tvungen att skriva av mig lite.. Känns alltid lite skönare när man gjort det. Håll tummarna för oss imorgon!


Klinikbesök bokat

DATUM: 2011-04-14 / TID: 21:37:46


Har låtit Jippan vila nu ett par dagar då jag märkt att allt inte står rätt till. Han fick ju, som sagt tidigare, en knöl/svullnad på höger sida om strupen och var vätskefylld mellan frambenen.

Ikväll när jag kom hem från jobbet (var ej i stallet igår) så har kulan på halsen blivit dubbelt så stor, den är varm och han lyfter höger framben så fort jag känner på den. Han har även fått en jädra massa vätska mellan frambenen och bak under sadelgjordsläget. Då menar jag inte lite utan en väldig vätskefyllnad som är såpass stor att den nästintill är stenhård.

Han har ingen temp, han äter nästan som vanligt. Han äter dock inte lika mycket hö som han brukar, men han har väl svårt att sätta ner huvudet så jag har nu hängt upp höt i hönät, då kom det en liten gnistra ur hans ögon.

Ringde jouren på kliniken ikväll och fick en "akuttid" imorgon bitti. Han har lite ansträngd andning och är inte alls sig själv! :( Vi får se vad dem säger imorgon och om de kan ta lite prover som kanske kan visa vad som felas eller brister i hans kropp. Jag orkar verkligen inte se honom så här längre :( Hoppas de inte behåller honom över helgen bara, han mår verkligen inte bra på klinik.


Uppdatering

DATUM: 2011-04-12 / TID: 10:53:18


Har blivit väldigt dålig uppdatering här känner jag. Jag är som sagt tidigare, inne i en lite deppig period just nu och det är inte mycket jag har lust med, men jag ska försöka ge mig på en liten update nu tänkte jag :)

I lördags blev det lite ridning på banan, mest i skritt, lite trav och en galopp. Han fick ju en ny vätskesamling på bogen så jag tog det lugnt med honom.

I söndags blev det en lång uteritt med massa skritt och lösgörande arbete. Jippan är väldigt "trött" och slö just nu och jag vet inte riktigt varför. Han brukar bli det vid pälsfällningen på våren, men han är även väldigt andfådd och frustar en hel del. Han har ju tidigare lidit av pollenallergi, men det är väl inte pollenperiod nu?! Kan också vara att det är betydligt dammigare nu när allt torkat upp.

Igår blev det lite hoppning på cavaletti, mest för att han tycker det är så himla kul! :)

Åter till hans bog, så har nu väteskeansamlingen gått ner. Däremot är han rejält svullen och öm i en muskel som sitter till höger om strupen. Muskeln känns spänd, svullen och lite som en hård knuta. Har masserat litegrann utan resultat. Han visar tydligt att han har ont, men jag kan inte se att han haltar. Jag har nu kontaktat min ET som ska komma ut någon gång under nästa vecka för att göra en riktigt koll. Jag ser i Jippans ögon att han inte mår riktigt bra. Har tempat honom varje dag, men han har ingen temp. Han äter och dricker som vanligt, men jag ser som sagt i hans ögon att han är trött och lite slö.

Igår upptäckte jag även att han hade blött ur hans "sjuka" öga, där han haft cancer tidigare. Blev skräckslagen och spolade rent ögat och upptäckte då en liten knöl in mot ögonvrån. Han är även lite svullen kring den knölen. Jag är livrädd att det är cancern som kommit tillbaka :( Kan säga att jag fick sätta mig ner och ta några djupa andetag för att inte svimma när jag såg den där knölen, jag vet att får han tillbaka den nu är det ganska kört! :'( Ska avvakta några dagar ifall det är en vanligt körtel som blivit infekterad, man kan ju tycka att cancer inte borde ploppa upp bara sådär över en natt. Anledningen till att han har blött vet jag inte heller. Antingen är det ett blodkärl som brustit eller så är det att han stuckit sig på något.

Allt känns så himla hopplöst. Det känns verkligen som om någon bestämt sig för att ta Jippan ifrån mig. Jag känner mig helt hjälplös och vet ärligt talat snart inte vad jag ska ta mig till! :(

Min fina älskling, varför händer allt oss?




Falsterbo horse show

DATUM: 2011-04-08 / TID: 20:40:36


Fick beskedet om att åka ner och jobba 4 dagar under Falsterbo horse show mellan den 7-10 juli :D Ska bli skitkul!! Kommer att jobba mellan 14-21 i montern och resten av tiden får vi gå runt på området, kolla på tävlingarna mm. Kommer nog bli grymt roligt tror jag! :D :D


Dressyr i ridhuset

DATUM: 2011-04-08 / TID: 20:34:54


Åkte iväg med Jippan efter jobbet till ridhuset för att träna lite dressyr. När jag skulle lasta av honom märkte jag att han skakade litegrann på bakbenen, vilket han gjort tidigare då han varit nervös. Men nu var han hur lugn som helst, därav reagerade jag lite extra.

Lastade av honom och han var
precis som vanligt och skakade inte. Red fram honom i ca 15 minuter i både skritt och trav och han kändes väldigt framåt och fin. Men sen började han bli jätteandfådd och flåsade och frustade och hade sig så jag gjorde halt för att kolla läget. Märker då att hela han skakar :( Blev nervös att han hade feber så jag skrittade av honom fort och åkte hem igen. Tempade honom men han hade ingen temp. Riktigt märkligt! Han måste skakat för att han var trött!? Men trött så fort utan att ha gjort någonting :S Visserligen är han lite förkyld nu också, och fäller en hel del, så han kanske är inne i en lite orklös och trött period.

Märkte även att han hade en liten vätskeansamling vid bringan idag också, inte stor, men skinnet var liksom löst. Mycket märkligt. Imorgon ska jag försöka skritta ut en längre sväng med honom, om han orkar då vill säga ;) Så någon träning lär det inte bli i helgen. Vill inte pressa honom om han inte känns helt hundra.


Promenad

DATUM: 2011-04-07 / TID: 21:30:08


Var ute tidigare idag på en promenad med Jippan. Det blåste storm här så jag valde att gå på backen idag istället för att sitta på hans rygg ;) hihi. Gick en lagom lång promenad varav den sista biten i terräng, jobbigt! :P

Imorgon ska jag iväg till ridhuset tänkte jag och rida lite dressyr, eventuellt kommer det en film. Ska även höra med Inger om hon har tid för träning i helgen :D


Dressyr

DATUM: 2011-04-05 / TID: 14:05:45


Red bort till grusplanen med Jippan och körde ett lite intensivare dressyrpass. Gick helt okej, han var lite tung i handen stundtals, annars skötte han sig fint. Tränade en del galoppfattningar där han gärna bli väldigt stark för stunden och kör upp huvudet och drar i tyglarna. Sätter jag mig då tillbaka tappar han takten helt och hållet, så jag fick helt enkelt ge med mig och ställa mig i lätt sits och låta han rulla på lång och låg.

Sen körde vi skänkelvikningar, halter, ryggningar, tempoväxlingar mm. Jag är helt klart nöjd! :D Funderar på att boka in en liten träning till helgen. Skulle vara lite kul att köra markarbete med honom så man fokuserar på lite småhinder men mest dressyren! :) Vi får se.


Uteritt

DATUM: 2011-04-03 / TID: 21:38:16


Idag tog jag och Jippan oss en uteritt i regnet :) Blev mest skritt på halvlånga tyglar då han tränade ganska "hårt" igår. Tog två galoppfattningar och lite jogging också. Han skötte sig exemplariskt min lilla prins! :D

Imorgon får han vila, sen blir det nog lite dressyr på tisdag!


Film

DATUM: 2011-04-03 / TID: 12:19:20


Filmen från gårdagen.



Markarbete

DATUM: 2011-04-03 / TID: 12:17:11


Igår efter tävlingen åkte jag hem och hämtade Jippan och tog med honom en sväng till ridhuset! :D Det var riktigt längesen vi var där.

Tränade inte så hårt och intensivt då jag tar det ganska lugnt med honom. Blev lite travbommar, galoppbommar och ett litet hinder. Han fick rulla på som han ville och jag tog även en hel del galopp igår. Dock fick han väldigt långa vilopauser emellan. Han kändes jättefin, dock hamnade han lite i undertempo, men det bryr jag mig inte om just nu. Han fick gå i den formen han kände att han orkade för tillfället och jag ställde inga krav. Underlaget var ganska upptrampat och tungt också.

Jag däremot kände mig som en vante uppe på ryggen. Jag var helt slut och orkade verkligen inte rida så det kändes mest som om jag satt och flaxade runt ;)

I nästa inlägg kommer en liten film! :)


Gårdagens tävling

DATUM: 2011-04-03 / TID: 12:12:45


Igår var det klubbtävling på LSRK. Jag där tidigt på morgonen och byggde bana och hjälpte till med allt därtill. Det var inte många startande, men det var ändå lärorikt att få vara med och titta på. Det som är bra, tycker jag som har en häst som aldrig har tävlat, är att man får rida fram på den riktiga banan och på de hinder som man sedan kommer att hoppa på.

Nästa tävling blir den 25:e april och mitt mål är då att försöka starta Jippan i en 50 cm klass :) Vi har en hel del att träna på då det var en hel del titthinder :P



bloglovin
En ridtravares vardag -


RSS 2.0