Bilder från gårdagen

DATUM: 2011-01-31 / TID: 20:50:44


Här kommer bilderna från gårdagens promenad. Min fina älskade häst! :love:









Lång dag - långt inlägg

DATUM: 2011-01-31 / TID: 20:33:19


Farsan ringde och väckte mig kl 05.15 imorse och Jippan hade fått en riktig febertopp på 39.7 grader:O Det var bara att slänga sig iväg till stallet och slänga av han täcket fort som attan. Han hade inte rört vattnet på hela natten, vilket aldrig är ett gott tecken. Han hade iaf bajsat ordentligt och kissat fastän han inte druckit på hela dagen igår plus natten.

Jag tempade honom flera gånger under morgonen och tempen sjönk ganska kraftigt och slutade på 38.6. Ringde veterinären så fort de öppnat kl 8 och rådfrågade hur jag skulle göra. Han tyckte att jag kunde avvakta sålänge han var pigg och tempen var på väg ner. Så jag fick slänga mig iväg till jobbet där jag skulle vara kl 8.45. Väl framme på jobbet undrade dem vad jag gjorde där när jag skulle börja 12.. Fy fasen, det är verkligen inte min tid just nu vilket jävla oflyt jag har!

Mamma åkte bort och tog tempen på Jippan kl 12, då hade han 38.4 i temp så hon stannade kvar där till kl 17 då jag kom dit. Han har fortfarande inte druckit en droppe vatten och nu börjar jag bli riktigt orolig. Han äter ju ändå hö så han borde ju bli törstig. Erbjöd han lite blött betfor men nädå, han springer i stort sett och gömmer sig för att slippa se det. Gav han istället musli vilket han åt direkt. Då började jag fundera på varför han äter allt torrt, men varken betfor som legat i vatten eller vatten öht. Jag provade att dela ett knäckebröd och doppade halva i vatten och halva behöll jag torrt. Det torra åt han med en gång medan den delen som var doppad i vatten vägrade han äta. Då slog det mig att det måste vara något fel på vattnet (Jippan är otroligt överjävlig om det är minsta lilla förändring). Kom snabbt på att farsan kalkat brunnen i lördags eftermiddag och efter det har han inte velat dricka. Så jag for iväg till min faster med en 25 liters dunk och fyllde med vatten och hällde upp i hans hink..men nä han går inte ens i närheten av hinken, precis som om den skulle käka upp honom.. Får hoppas att han dricker under natten, annars kommer jag att ringa ut veterinären direkt imorgon bitti. Det kommer jag troligen att göra i vilket fall för nu är det verkligen något som inte stämmer. Nu har jag plockat bort allt vad mat heter, för dricker han inte är ju risken stor att han får stopp i magen.

Får se vad han har för temp ikväll och om han fått i sig något vatten eller inte :S

Vill be om ursäkt om jag är lite disträ här på bloggen, men det är sjukt mycket just nu och jag hinner och orkar inte riktigt med. Jag läser alla kommentarer och jag uppskattar allt stöd jag får, men jag har inte riktigt hunnit svara på alla kommentarer än. Hoppas ni har förståelse för det.

Som om det inte skulle vara nog så är jag påväg att bli sjuk. Jag fryser, har huvudvärk och mår illa :(



Hur mycket otur kan en människa ha?

DATUM: 2011-01-30 / TID: 21:51:57


Jahapp.. Då står Jippan på 39,1 i feber :( Pappa ringde förut och sa att Jippan hade skakat när han skulle släppa in dem. Han ville inte äta sin mat och har inte druckit på hela dagen.

Jag åkte direkt dit och ringde jourhavande veterinär. Det har ingenting med att lederna sprutades iaf, vilket jag var mest orolig över. Han var varken varm, svullen eller halt utan var lika kall och torr som vanligt. Så Jippan har åkt på en "vanlig" feber. Veterinären var rädd för kolik då han inte skitit något sedan insläppet, så jag var ute och gick med han fram och tillbaka på gårdsplanen men ingen skit kom det. Magen är ganska tyst, men han visar inga symtom på kolik. Han står mest och hänger och jäspar och ser allmänt trött ut bara.

Han har ju varit förkyld i några dagar och de två sista dagarna har han även gjort något hostande på morgonen. Jag var ute och gick med han idag och då var han som vanligt, lika pigg och glad.

Pappa skulle ställa klockan och gå upp inatt, sen skulle han tempa imorgon bitti. Är det inte bättre måste jag ringa ut veterinären så han får feberdämpande och eventuellt antibiotika..

Det är bara jag som kan ha sådan otur, känns som om jag kommer att gå in i väggen snart.. ;(

Jag och min fina kille från promenaden idag:love: Fler bilder kommer när jag orkar..


Dagens fråga...

DATUM: 2011-01-29 / TID: 21:06:52


...Gäller väl främst er med ridtravare, men ni andra får gärna svara ni också ;)

Kör ni era travare något eller är det enbart ridning som gäller? Om ni inte kör dem, varför inte?

Själv har jag aldrig
provat att köra Jippan, även om jag många gånger både varit och är riktigt sugen. Tror det skulle vara riktigt roligt och lite varierande träning. Min hovslagare, som haft Jippan i travträning, har dock varnat mig och sagt att jag absolut inte får köra honom utan hjälp från någon som verkligen kan. Han tror nämligen att Jippan kommer sätta full fart och att han aldrig får se oss igen ;) Hihi.. Men jag är lite småsugen på att köra in honom på nytt.

Problemet är att
Jippan är ganska hetsig när det gäller nya saker. Han tål inte för stora förändringar helt enkelt. Sen vet jag att han vantrivdes på travet, det var verkligen ingenting för honom. Så fort han kom till en travbana så gömde han sig bakom skötarna eller stoppade huvudet under armen på dem för att gömma sig. Med tanke på att han är lite "nervig" av sig och inte alls trivdes på travet är jag rädd att det på något sätt skall förstöra honom "psykiskt" om jag skulle sätta en sulky bakom honom. Han var ju avställd från travet några månader och sedan när de skulle försöka med honom igen gick det inte, han blev en helt annan häst och vägrade till slut att volta med sulkyn, han ville absolut inte upp till banan, han blev nästintill farlig. Därför fick han gå av travet för gott.

Men någon dag/gång i framtiden så kanske jag gör ett litet försök ändå. Är riktigt sugen iaf.Skulle vilja känna på känslan att få sväva fram bakom en riktig travare! :D





Hiss

DATUM: 2011-01-29 / TID: 20:15:13


Dagens hiss går till min underbara Mountain Horse winnipeg jacket. Den tveklöst bästa och varmaste ridjackan jag ägt, har t.o.m kunnat rida med bara ett linne under när det varit runt -10 grader. Hur varm och go som helst med en riktigt skön passform :thumbup:






Pris: 1999:-
Finns att köpa hos Mountains Horse's återförsäljare eller på hemsidan: http://www.mountainhorse.se



Promenad i skritt var det ja

DATUM: 2011-01-29 / TID: 16:51:46


Då har man varit ute på en liten kort promenad med Jippan, som blev väldigt lång för min del! Jippan var nämligen på världens bralligaste humör. Han gick ju knappt att hantera, jäkla krake! ;) Han skulle leka med mig konstant så han gick och knuffade på mig, vägrade hålla sig bakom mig, taktade, sparkade bakut, stegrade och galopperade på stället. Fy va arg jag var på honom när han höll på så. Sen när vi kommer tillbaka hem så skulle han ju såklart göra ett sista ryck innan vi gick in i stallet, så han kastade sig och halkade och gick nästan ner i spagat :O Han fattar ju inte att han måste tagga ner och ta det lite lugnt.

Han var iaf snustorr och fin i benen idag också. Ska ut och känna igenom honom ikväll samtidigt som jag ska tempa. Fortsätter han att vara såhär fin i benen så får det nog bli ett besök till den kliniken vi var på trots allt. Tror att det är bra, om han nu blivit bättre, att hon som sett han när han var oren även ser honom nu för att se om det hänt något. Skulle de däremot inte hitta felet nu så kommer jag börja om på den andra kliniken. Vi får se hur det ter sig nu i de kommande veckorna. Jag är mer orolig hur jag skall få Jippan att lugna ner sig. Är han sådan här efter bara 1 veckas vila, hur kommer han då vara vid 3 veckors vila :bigeyes: Jag vill inte veta!

Nu drar jag iaf ner på kraftfodret, han behöver inte så mycket nu när han står på "vila". Tycker det är skönt ändå att jag kan skritta honom, så man slipper börja om med igångsättningen sen om han blir frisk.

Imorgon ska sambon följa
med ut och rasta kameran, så det kanske blir lite bilder på en vild häst med mig släpandes efter som en vante ;)






Fräschare än någonsin!

DATUM: 2011-01-28 / TID: 18:53:29


Nu är alla dagens sysslor gjorda! Hästarna är nyputsade från topp till tå, bortskämda med godis och står nu och smaskar i sig kvällsmaten :D

Blev så glad när jag för första gången på mycket länge fick lyfta upp Cindys högra bakhov för att kratsa, hon har ju tidigare inte ens kunnat stödja sig på det vänstra benet, så det har inte gått att lyfta upp höger utan att hon nästan ramlat. Det betyder ju att hon blivit mycket bättre, även om det är långt kvar tills det är helt bra, om det nu blir det vill säga :S Det är iaf framsteg! Jag lever på hoppet så länge det går.

Jippan är extremt kelsjuk just nu så jag fick allt stå och kramas lite med honom innan jag tempade honom och sedan kände igenom hans ben så de inte var svullna eller varma. Till min stora förvåning var Jippan otroligt fräsch i sina bakben idag. Inte för att han varit ofräsch innan, men han har alltid haft lite smågalliga bakben särskilt när han stått, vilket han gjort nu. De var helt snustorra och svala och fina, kanske gjorde susen ändå med lite smörjolja ;)

Jag är ju en riktig funderare när det gäller sånt här med sjukdomar, skador osv. Jag kan i stort sett sitta och fundera dagarna i ända, inte konstigt att jag får huvudvärk :O Jag funderar på varför det uppkommit, hur det uppkommit, hur man kan förhindra.. ja.. you name it! Idag slog det mig att förra sommaren åkte ju Jippan på något som gjorde att han blev väldigt gallig i sina bakben. Han fick även ökad puls och blev varm om benen och hovarna. Veterinären kom ut och påstod då att det var fång, vilket jag inte tror ett smack på! Efter det har han varit lite smågallig och varm till och från plus att jag många gånger känt hans puls ganska tydligt.

Eftersom den veterinären som var ute sa att en del hästar har lite kraftigare puls än andra så har jag inte tänkt mer på det. Men visst har jag lagt märke till det. I samma veva började han sparka bakut i högergaloppen och var extremt sur. Jag hade då ute hosvlagare + ET för en genomkoll utan något resultat. Min tränare trodde det berodde på styrkan, så jag har tränat och jobbat mycket på att få till styrkan i det varvet, utan större resultat. Funderar på om det kan ha varit så att han gått med detta problemet länge och jag hela tiden trott att det berott på styrkan.. Jag är som sagt en riktig funderare men såhär fräsch som han är nu har han som sagt inte varit på riktigt länge! Behandlingen kanske gör susen ändå ;) *hoppas*..

Får se hur det känns imorgon för då ska vi ut på en hela 15 minuter lång promenad ;) Jag saknar verkligen att rida!



Journaltexten

DATUM: 2011-01-28 / TID: 15:08:50


Idag kom journaltexten från kliniken. Förstår inte allt, men förstår ändå vad som gjorts osv. Tänkte jag skulle skriva ut den här, så kanske ni läsare också förstår. Hur mycket som nu går att förstå ur en journal ;)


Diagnos: LL411, Serös/serofibrinös artrit i knäled
Diagnos: LM411, Serös/serofibrinös artrit i hasled

2011-01-25
Journal

A: Oren på vb till och från sen i somras. Vill inte gå fram. Sparkar bakut i högergalopp men inte i vänster. Tränar dressyr och hoppning. I ägo sen 7 år.

S: Jämnt musklad; intåad vf; gammalt överben mellersta delen av skenbenet hb dorsomedialt. Bredbent gång.
Ohalt i skritt och trav rakt ut, samt hv vid longering. Vv 1-2/5 vb. Böjprov av knäled förstärker hältan något, högt och lågt neg.

Bedövningar:
Knäled vb neg
Tmt och talokrural vb: släcker till stor del, nu sämre på hb 1/5 hv
knäled hb: släcker, sämre igen på vb
kotled vb: neg.

Röntgen:
knäled bb LM AP: inom normala gränser
Hasled bb spatt/ocd projektion: Möjligen lindrig skleros i glidleder bb.

Behandlad med CB vb talokrural och tmt samt hb FT lat och med.



Verkar det som om det kan vara rätt behandling? Jag blev ju inte direkt klokare av den här sörjan :P




Bilder

DATUM: 2011-01-27 / TID: 20:25:17


Slänger in några bilder från dagen :)











Mysdag

DATUM: 2011-01-27 / TID: 20:15:35


Har haft en väldigt slapp dag idag, det har varit riktigt skönt! :) Var hos hästarna tidigare idag och släppte ut dem, jisses vad glada dem blev :bigeyes: Lillsnärtan försökte slita sig från mig och galopperade på stället samtidigt som hon sparkade bakut, sötfian. Nu har vi slutat med metacamet och hon är faktiskt märkbart bättre i sitt lilla ben *peppar peppar*.

Jippan var inte den som höll inne på energin idag heller, han satte världens fart ut i hagen och pep, skuttade och sparkade bakut. Sen tog jag med mig kameran ut och myste lite med dem i hagen. Blev några kort på Jippan, men Cindy ville bara köra huvudet i hö högen och äta, mat är verkligen livet för den lilla :P




Dilemma

DATUM: 2011-01-27 / TID: 09:08:54


Usch.. Är hemma från jobbet idag. Mår inget vidare, tror jag är påväg att bli sjuk :(

Jag har funderat en massa på klinikbesöket i tisdags. Jag vet inte, men allt känns inte helt rätt. Jag har inte blivit ett dugg klokare! Jag fattar inte varför han står och behandlas för knä - och hasledsinflammation när bedövningen inte släckte någonting. Visst så kanske denna behandlingen är den enda rätta just nu, men jag känner ändå att jag inte är helt nöjd. Jag fick liksom inte reda på någonting, jag fick mest springa runt där med stackars Jippan in och ut från det där behandlingsrummet och de bara sprutade en massa leder utan att jag fick reda på varför.

Beslutade mig för att ringa till en annan klinik nu på morgonen, där jag var med Cindy. Jag fattar inte varför jag inte åkte dit på en gång istället, för de är verkligen suveräna där på hältor och rörelsestörningar. Sagt som gjort så ringde jag ju precis dit och pratade med en veterinär som sa att vi var välkomna dit på återbesök istället, problemet är att det blir svårare för dem att se som hon sa, eftersom hästen nu stått på behandling och jag inte kommit in direkt dit när jag uppfattade han som oren. Hon sa att jag kunde ringa till min andra klinik och begära att de skickar över röntgenplåtar samt journalen så de har lite mer att gå på. Hon sa även att de isåfall kommer utgå från journaltexten, men att de eventuellt kommer att "få börja om" litegrann med böjprov osv så att de kan se hur han reagerar.

Nu vet jag inte alls hur jag ska göra. Om jag ska fortsätta på samma klinik eller om jag ska gå över till den andra kliniken. Jag tror att det finns större chans att de reder ut problemet om jag åker till kliniken där jag var med Cindy, men ändå känns det komplicerat ifall de måste börja om från början :(

Jag känner mig inte helt nöjd med den veterinären jag hade. Hon sa typ ingenting utan gick mest runt och såg sur och självisk ut. Jag ska ringa och begära att få journaltexten hemskickad till en början iaf och se om jag blir något klokare.

Hur hade ni gjort?
Jag behöver alla råd jag kan få.




Tack alla!

DATUM: 2011-01-26 / TID: 07:28:18


Tack för ert stöd, alla lyckoönskningar och styrkekramar! Det betyder jättemycket, verkligen! :love: Jag kommer inte orka svara på alla kommentarer, har sovit dåligt inatt och nu ska jag snart iväg och jobba. Vi får se om jag orkar stå ut hela dagen, just nu känns det inte så ;(

Måste iväg till Jippan efter jobbet och ta tempen samt ta bort bandaget. Hade önskat att jag kunde vara där hela dagen idag för att pyssla om dem båda nu när de står inne.

Har fått frågor om hur allvarlig hans "skada" är och om jag någonsin kommer kunna rida honom som vanligt igen, och i nuläget vet jag ingenting. Det är det jag hatar mest, att inte veta! Jag har inte tidigare varit med om att en häst har inflammation i varken knä - eller hasled så jag vet inte alls hur oddsen ser ut. Vi vet ju heller inte helt säkert att det är så, han reagerade ju inte på bedövningen men de hittar inget annat att behandla honom för så det är ju väldigt osäkert om denna behandlingen kommer att hjälpa överhuvudtaget.

Jag frågade veterinären igår om det inte kunde vara så att det satt i ryggen eller mjukdelarna, alltså mer muskulärt. Men hon sa att de brukar ofta bli väldigt diffusa i sitt rörelsemönster om de eventuellt har en låsning osv och att Jippan visade lite väl "tydlig" hälta för att den skulle "klassas" som diffus.

Nu ska vi som sagt in på återbesök om 3 veckor med ridprov, då hon vill se hur Jippan rör sig under ryttare. Har det inte blivit bättre så kommer de spruta mer leder (ogilla) för att försöka hitta det som felas. Hittar dem inte felet nästa gång, om det kvarstår vill säga, så kommer jag nog prova med en ET innan jag ger upp ;(



5 timmar på kliniken

DATUM: 2011-01-25 / TID: 20:15:16


Var ju som sagt inne med Jippan idag. De gjorde först en liten besiktning av honom där de kände igenom rygg och muskler, sedan gjordes böjprov. Efter det blev det longering där Jippan visar 1-2 grader hälta på vänster bak. De sprutade knäleden - inget resultat utan han började markera på högerbenet istället. Han har någon sort av avlastningshälta. Höger knäled sprutades utan resultat, nu var han sämre på vänsterbenet igen. De sprutade hasleden på vänster bak - utan resultat. De sprutade till sist kotleden - ytterst lite bättre. Sen var det vidare in på röntgen där allt såg bra ut, tack och lov! Han hade dock något som jag inte kommer på vad det heter just nu, men det var inte artros utan något annat som eventuellt kan utveckla spatt, men inte i nuläget.

Efter flera vändor till ridhuset för longering tröttnade Jippan och började skena, sparka bakut och ville inte alls vara med längre, så vi gav upp för idag. Han kommer nu att behandlas för inflammation i hasled vänster bak samt knäled höger bak. 3 veckors vila med skritt för hand eller uppsuttet. 1:a veckan 15 minuter 1 gång om dagen, 2:a veckan skritt i 25-30 minuter 1 gång om dagen.

Han är sprutad med kortison och tuppcam och skall stå på finylbutazon i 5 dagar. De har fortfarande inte "knäckt hela nöten" men nu skall han behandlas för detta sen blir det återbesök om 3 veckor med ridprov.

Vet inte om jag skall skratta eller gråta, nu har jag två hästar som står "skadade", helt omedvetande om hur det hela kommer sluta. Jag vill helt enkelt inte vara med längre, mår verkligen skit! :(

Ursäkta lite kortfattat och rörigt inlägg, men jag känner mig inte helt kry! :(

Min fina prins!


När inget blir som man tänkt sig

DATUM: 2011-01-24 / TID: 16:59:34


Skulle ridit ut en sväng idag i det fina vädret, men istället fick jag ligga nerbäddad i sängen med världens migrän :( Så jag har inte orkat/kunnat göra något annat än att mocka och byta vatten hos hästarna.

Jag hade iallafall velat pyssla om hästarna lite, men så fort jag ansträngde mig började jag må illa så det var ju bara att utesluta. Och denna veckan som kommer blir inte rolig :( Imorgon ska vi ju iväg till kliniken, så då lär det inte bli någon ridning, sen jobbar jag heldagar onsdag - lördag varav två dagar är jag på utbildning och kommer inte hem förrän på kvällen. Så det ser inte ut att bli någon ridning förrän på lördag då jag har träning, får bli en lugn träning om han ska vila hela veckan. Sen får vi också se om de hittar något på honom imorgon som skulle knasa till det.

Jag tror ju inte att det skadar att han får en veckas vila, han hinner ju varken tappa kondition eller muskler, snarare är det bara bra om musklerna får vila lite. Men jag har inte känt att vi varit helt igång under hela vintern. Vädret har iofs ställt till det en hel del för oss :( Sen har det varit ganska mycket på jobbet då chefen varit på 2 veckors semester och jag har fått gå in och jobba nästan 100% för henne.

Nu börjar det iallafall gå mot lite ljusare tider och snart kommer jag ha all tid i världen att rida. Men det är just nu det knivar, men jag får ta det helt enkelt. Kan man inte bara få vakna upp till sommar imorgon bitti? Det hade ju inte varit fel :P



Filmen

DATUM: 2011-01-24 / TID: 11:31:44


Här kommer filmen från gårdagen. Läs igenom tidigare inlägg, orkar inte förklara en gång till ;) Jag ökar och minskar tempot ganska mycket, vilket säkert syns ganska tydligt.

(det går inte att lägga in klippet direkt i bloggen, så jag får länka ist)

http://www.youtube.com/watch?v=iMY01WYnj5c





Nu har jag bokat tid...

DATUM: 2011-01-24 / TID: 09:17:02


... På Skara hästklinik. Fick tid redan imorgon kl 12.30 :) Ska bli så skönt att få honom genomkollad, så jag vet om det är något fel eller inte. Det känns ju som sagt som om något är fel, men det kan ju lika gärna ha med hans balans, koordination och styrka att göra, men då vet jag det isf och kan då fortsätta träna som vanligt. Han har ju ganska svårt med framåtbjudningen ibland och jag har liksom inte "vågat" vara bestämd och trycka till honom ifall han skulle ha ont, har han nu inte ont så kan jag också bli mer bestämd i mitt ridande och börja ställa lite högre krav på honom :)

Skall titta igenom filmen en gång till från gårdagen. Eventuellt, om jag har ork, klipper jag kanske ihop en liten snutt och lägger ut här senare. Vi får se ;)



Imorgon ringer jag kliniken...

DATUM: 2011-01-23 / TID: 18:27:41


...och bokar tid för Jippan :( Ni som inte följt oss tidigare vet heller inte att Jippan haft en del takt/rörelseproblem den sista tiden. Jag har liksom känt att det är något, men inte kunnat sätta fingret på vad det är då han inte är halt. Han har alltid haft lite problem med balansen och koordinationen så jag har trott att hans beteende han har nu berott på det.

Men idag blev vi filmade när vi tränade dressyr i ridhuset, även om han kändes kanonfin och verkligen gjorde allt jag bad honom om, så syns det på filmen att det är något som inte stämmer. Han får inte riktigt med sig vänster babken, det ser ut som om han kortar steget en aning. När jag böjer igenom honom tappar han takten och går på dubbla spår. När man ber honom att öka/länga traven lite så känns det som om han skjuter rygg och tar inte riktigt med sig vänster bakben. Jag får liksom inte fram honom, det känns som om han går med handbromsen i. I högergaloppen tänker han otroligt mycket bakåt och sparkar bakut, går även på dubbla sår, antagligen för att han inte får med sig vänster (ytter) bakben. Nu kan det ju likaväl sitta  i något utav frambenen, eller ryggen eller vart som helst, men utifrån det jag kan se kommer det från vb.

Så nu har jag beslutat att åka in och kolla om de kan hitta något fel, det behöver ju inte vara något allvarligt då han inte är halt. Jag hoppas på att det är någon SI-led eller liknande som spökar, som går att åtgärda. Han blev sådanhär i somras ett tag och jag åkte då in och gjorde ett böjprov på honom ua. Jag hade även ute en ET som inte kunde hitta något. Så förhoppningsvis kan de hitta någonting nu, annars är det väl bara så att han har taskig takt och koordination som går att träna bort. Det återstår att se.

För övrigt så var han verkligen superduktig idag. Han kändes som sagt fin, förutom att jag kände att han "tappade" bakbenet en del. Vänstergaloppen var otroligt fin idag, men i högergaloppen var det som sagt bakåttänk och galopp med röven innanför spåret.


Usch.. Jag mår verkligen inte bra när hästarna inte mår bra. Känns som att det varit tillräckligt med Cindy och allt nu, men jag får hoppas att hans prognos inte blir lika dålig som hennes.

Älskade lilla skrutthäst :love:


Till mina läsare

DATUM: 2011-01-22 / TID: 21:14:57


Vill börja med att säga att jag får en hel del nya läsare på bloggen, vilket är superkul! :D

Jag har valt att inte ha en jättelång presentation på bloggen, så är det något ni undrar över så är det bara att fråga!  Tycker det är skitkul att få frågor, så det är bara att fråga på om vad ni vill, om det är något ni undrar över eller vill att jag skriver om, så gör jag det mer än gärna! :)

En halvgammal egopic på mig.



Hoppträning

DATUM: 2011-01-22 / TID: 18:59:36


Ja, vad ska man säga?.. Sambon hängde med och skulle filma, farsan körde för han skulle ändå iväg och handla medan jag tränade och självklart glömmer vi filmkameran i bilen :mad: Smart! Så det blev ju inget filmande..

Kanske var lika bra ändå för idag gick det verkligen katastrofalt dåligt. Jippan var verkligen uppe bland molnen till en början och var överladdad till tusen. Så fort jag fattade galopp for han upp i taket följt av bakutsparkar och bocksprång. När jag då försökte jobba honom så blev han loj istället och ville inte alls vara med. Där rann hans humör ut i sanden och det var bakåttänk i båda galopperna hela tiden. Han gick på dubbla spår och hade sig, fjanthästen!

Det blev mest markarbete idag eftersom jag inte tränat hoppning på närmare 3 månader. I slutet hoppadade vi bana som vi brukar ha som avslut på varje hoppträning, annars blev det lite studsserier, markbommar och träna på att byta galopp över hinderna.

Imorgon åker vi till ridhuset igen och tränar lite dressyr tänkte jag, inte för tränare dock. Brukar aldrig åka till ridhuset 2 dagar i rad, men jag vill passa på nu när vägarna är bra. Nästa lördag ska jag träna dressyr för Camilla, det ska bli spännande eftersom jag inte tränat för henne sen i somras! :)

En gammal hoppbild från i somras bjuder jag iaf på ;)




Träningstips

DATUM: 2011-01-21 / TID: 20:32:09


Sitter du gärna och smånaggar i innertygeln när du rider hästen på böjt spår? Det gör vi nog alla, mer eller mindre utan att tänka på det själv. Den här övningen går ut på att verkligen få hästen mellan skänklarna utan att sitta och småleda med innertygeln.

Red denna övning mycket i somras då jag hade problem med att få igenom Jippan ordentligt i sidorna. Då satt jag gärna och småtog och naggade i innertygeln. Min tränare som jag hade då var stenhård med att ha hästen mellan skänklarna och verkligen rida med sätet, så hon rev fram några småhinkar och smällde upp den här övningen.

Innan du börjar så skall hästen vara uppvärmd. Rid gärna runt fyrkantsspåret och lägg en volt i varje hörn i båda varven tills du känner att din häst böjer igenom fint, passera inte hörnet förrän din häst är korrekt böjd. Sedan rider du in på volten, jag har valt att visa från höger varv på bilden, men man kan likaväl rida in på den från vänster. Du kan börja rida övningen i skritt, sen kan du gå över i både trav och galopp.

Se till att hästen håller sig i mitten av alla hinkarna (eller korner eller vad du nu väljer att ha som riktmärken) med hjälp av enbart skänklarna. Du skall släppa innertygeln nästintill helt och gärna skjuta fram handen den en aning för att undvika att du tar i den. Här gäller det att ha ett stadigt stöd på ytter eftersom det är med ytterhjälperna du rider, samtidigt som du rundar hästen med inner skänkel. Och glöm inte att ha hästen mittemellena hinkarna, annars är det fusk ;) Fortsätt sedan ut på fyrkantsspåret och gör om proceduren igen.

Till en början kan det kännas lite klurig och smått hopplöst, särskilt om hästen verkligen inte är mellan skänklarna på en gång, men efter ett tag lär man sig och får till den rätta känslan. Börja med att rida övningen på en 20 meters volt, sedan kan du minska volten till en 10 meters volt när du känner att ni klarat det första momentet. Det är bara att prova sig fram! :D





Vila för Jippan

DATUM: 2011-01-21 / TID: 19:32:43


Idag fick Jippan vila. Har precis kommit hem från jobbet och har jobbat hela dagen lång, så jag har inte hunnit med helt enkelt :( Men imorgon tar vi nya tag för då står hoppträning för Inger på schemat! :D Gillas!

Ska försöka släpa med mig sambon också så han eventuellt kan filma lite ;)

Min underbara skrutt :love:



Hästens rutiner + Dagens fråga

DATUM: 2011-01-20 / TID: 22:09:10


Satt och funderade lite på hästens "rutiner". Alla hästar har ju mer eller mindre fasta rutiner vad gäller olika saker. Rutiner kanske är fel ord att säga, men det jag menar är överlag återkommande saker som hästen gör i sin vardag.

Jippan ska t.ex alltid:
  • Kissa innan han får mat. Det spelar ingen roll  om han så har kissat 2 sekunder innan, han försöker iaf trycka ut några droppar. Sen får vi inte glömma att han ger ifrån sig världens stön under tiden han kissar och det stönandet kan bli väldigt långt om han har mycket att tömma ;)
  • Sparka med sitt högra framben rakt bak innan han ska dricka vatten. Och det är alltid det högra frambenet.
  • Rulla sig direkt efter att Cindy rullat sig och på exakt samma ställe.
  • Lyfta ena frambenet innan jag sätter mig upp i sadeln.
Det här är bara en liten del av vad han gör varje dag. Ganska  roligt och intressant tycker jag :)

Vad har era hästar för speciella "rutiner"?
Alla hästar har ju olika saker för sig, så det skulle vara kul att höra vad just era hästar gör.



Grattis...

DATUM: 2011-01-20 / TID: 17:38:08


...till min underbara hund Sasha som fyller 7 år idag! :):love:



Cindy - min andra häst

DATUM: 2011-01-20 / TID: 13:24:19


Tänkte jag skulle presentera min andra häst, Cindy som är en shetlandsponny på 13 år, eftersom hon säkert kommer nämnas en hel del här.

Har haft denna underbara lilla individ i snart 9 år. Hon har varit min körhäst fram till för några veckor sedan då hon skadade sig allvarligt i hagen :( Efter många klinikbesök med både röntgen och ultraljud har de kommit fram till att Cindy fått en muskelsträckning, en ganska allvarlig sådan vid höfleden, samt pålagringar i höftleden på höger sida. Detta var såklart ingen rolig diagnos att höra eftersom skadan kanske aldrig kommer att läka helt.




Skriver några stycken ur journaltexten från Husaby klinik den 12/1-11.

Diagnos: LK71-Traumatiska / Mekaniska skador i höftled MA713-Muskelsträckning

S: (status) Markerar i skritt hb, abducerar benet något. 1-2 grader hälta hb i trav, på rakt spår och på volt. Mycket öm vid flexion och abduktion. Palp ua i muskulatur.

Ultraljud
Höftled och bäcken:
I framkant på höftleden ses ojämn utlinjering av benytan i områder för leden, mer kranialt ses en jämn benyta men en nivåskillnad mellan caput femoris och acetabulum - osteofyter på caput/collum.
Svårt att bedöma mjukdelar pga dålig penetration.
Rekalt: Aorta och kärl inom normala gränser, lindrigt ojämn benyta vid SI-leder båda sidor, symmetriskt, tveksam betydelse, kan vara normalvariation.

Ultraljud via ljumsken:
Ojämna benpålagringar i höftleden i höger sida, på vänster sida kan ledranden tydligt ses, på höger ses endast en ojämn konvex benpålagring i området för höfleden. Ventralt kranialt lateralt på bäckenet ses en ojämn konvex benpålagring på höger sida i anslutning till muskelfäste. Heterogen muskelvävnad i anslutning till detta, men inget tydligt fibros.

Prognosen som rid-körhäst är dålig, kan ev gå som sällskapshäst.
Återbesök om 4 veckor för kontroll och nytt ultraljud.




Prognosen är som sagt väldigt dålig, men jag hoppas jag får behålla henne i livet. Tiden får utvisa hennes öde helt enkelt :(

Min underbara lilla prinsessa! :love:



Jippan i ett nötskal

DATUM: 2011-01-20 / TID: 12:41:19


Min häst är ingen rolig häst att rida ut på, det har jag iofs konstaterat för längesen ;)

Var ute tidigt imorse och gav mig ut på en uteritt. Tanken var att rida ganska långt och "intensivt" idag och få han att jobba ordentligt, men det var verkligen stenhårt i backen och isgata överallt, så det fick bli mest skritt med lite trav- och galoppövergångar där det låg snö.

Jippan började redan efter bara hundra meter att kasta sig och bli rädd för saker som inte ens existerade, sen var det helt enkelt kört >.< Han började skaka, hyperventilera och hjärtat slog så det kändes som att sitta i en massagestol. Han gick i en passageliknande trav med höga benlyft, en gångart han kommit på helt själv! ;)

Jag är iofs ganska van vid att han blir sånhär, han har alltid varit sån vid uteritter, ända sedan han var ung. Han har ju blivit så mycket bättre, men man måste hela tiden vara på sin vakt när man rider ut, vilket är ganska tråkigt. Man vill väl iaf kunna slappna av något..men nä.. :P Sedan måste det ju vara extremt jobbigt för honom också, att hela tiden gå runt och vara spänd och rädd.

Vissa dagar kan han faktiskt gå
på hur bra som helst, utan att bry sig om någonting. Vi kan trava förbi mötande traktorer, möta hjullatstare på smala vägar osv, men det är inte ofta han är på just det humöret. Han blir helt enkelt för övertaggad vid uteritter ;)

Hur blir era hästar? Märker ni någon större skillnad mellan tex ett pass på banan och en skogsritt?

Min gopojk! ;)



Hiss

DATUM: 2011-01-20 / TID: 12:25:05


Vill verkligen hissa denna man- och svansborste från Hansbo. Riktigt bra och prisvärd! Faktiskt en utav de bästa grejerna jag har bland mina ryktsaker :D




Min och Jippans utveckling (bildspel)

DATUM: 2011-01-19 / TID: 20:02:59


Eftersom jag får en del nya läsare på bloggen, som inte tidigare följt oss på bl.a bilddagboken, så tänkte jag lägga upp två bildspel under de dryga 1,5 åren som gått sedan våran resa startade :D Filmerna är ganska långa dock >.<

Del. 1 Maj - December 2009






Del. 2 Januari 2010 - December 2010



Svar på tal

DATUM: 2011-01-19 / TID: 07:44:47


Fick en fråga från en tjej ang. T6 sadeln jag har beställt, men som inte lämnat någon mail eller bloggadress, så jag får svara här helt enkelt.

Sofia: Hur fick du tag i en svart?..:D

Svar:
Jag beställde den via Hööks, eftersom Hööks är den enda återförsäljaren till Thorowgood-sadlarna i Sverige. Man kan också, om man vill beställa den direkt från leverantör. Mer info om det hittar du på Thorowgoods hemsida som finns här :D



Säljes

DATUM: 2011-01-18 / TID: 19:36:41


4 par skärset till klippmaskin. Helt nya i obruten förpackning. två olika varianter, 2 standardset och 2 klippskärset som är lite finare. Säljes parvis.

Båda skärseten passar följande modeller av klippmaskin:

  • Constanta3
  • Econom GT 374 och 474
  • Eider EG 500
  • DeLaval
  • Heinegher

Skärset standard:
Över- och underskär 15/31 tänder.






Skärset fint: Över- och underskär 23/31 tänder.





Har alltså 2 st av varje set.


Ord. pris: 495:- Mitt pris: 350:-/par inkl. frakt.






Jag har precis...

DATUM: 2011-01-18 / TID: 15:49:56


...Slängt iväg en beställning till Hööks på en T6 Showjumper hoppsadel i svart. Förhoppningsvis har jag den om 5-6 veckor. Som många vet så finns inte denna sadeln i svart i Sverige, utan jag har alltså fått lägga en specialbeställning. Tycker dock att den gamla modellen är mycket snyggare än den nya, men nu är det ju inte utseendet man är ute efter utan komforten ;)

Hade en sådan sadel ett tag i somras, fast i brunt. Den låg kanon på Jippan men sätet var för stort för mig (17,5") så jag beslutade mig för att sälja den. Så jag vet iaf att den passar, annars hade jag aldrig vågat beställa hem en sadel på detta sättet :)

En stor stjärna till Hööks kundtjänst! Vilken otroligt bra service!




Dagens dressyrpass

DATUM: 2011-01-18 / TID: 14:39:34


Idag var Jippan en riktig propp att rida :O Allt började när jag skulle hämta honom i hagen, då han satte den busiga sidan till och började skutta och tjuta för att sedan springa ifrån mig. Märkte ju direkt vilket humör han var på.

Fick iaf in honom så jag kunde göra i ordning honom för ridning. Det har ju töat här i flera dagar nu, så all snö är nästan borta! :D Vilket gjorde att jag kunde rida mitt första dressyrpass på stubbåkern för året!

Jippan började med att kasta sig för mörka fläckar i backen, skena för snö som skvätte upp framför honom, fåglar som flög förbi, ja allt som han kunde tänka sig att bli rädd för bara för att få pinna på lite extra. Så han var ganska svår att få någon ordning på idag. Han var extremt ofokuserad och ville inte alls lyssna på förhållningarna jag gav honom. Han var dessutom blytung i handen och stenhård i munnen. När han väl lägger denna sidan till finns det inte så mycket att göra mer än att bara ignorera honom och låta han gå på fram i en friskt tempo. Han var inte loss i sidorna för fem öre och i stort sett vägrade att böja igenom, så jag körde en massa skänkelvikningar och öppnor tills han lossnade.

När han hade fått pinna på ett bra tag började han äntligen att slappna av mer och mer, men rätt som det var kunde han hoppa till för något, så det gällde att vara på sin vakt ;) Galoppen var dock väldigt fin, han gjorde väldigt fina övergångar från trav till galopp med bibehållen form och han var i takt med en fin bjudning. Jippan brukar väldigt ofta få lite bakåttänk i galoppen, men idag hade han väl inte tid med att tänka på det, idag skulle han bara fram! :)

Min propp, vettskrämd för spöken i buskarna ;)



Nya tag på bloggen!

DATUM: 2011-01-18 / TID: 11:28:08


Nu gör jag ett nytt försök till att blogga. Har inte riktigt hunnit med att sätta mig ner och fixa i ordning bloggen, men nu får den duga så länge :)

Det kommer trilla in lite inlägg senare under dagen, när jag gjort klart alla sysslor i stallet bl.a. Nu skall jag ut och ta mig ett ordentligt dressyrpass med Jippan :D



 




bloglovin
En ridtravares vardag -


RSS 2.0