Jag är med och tävlar

DATUM: 2011-02-28 / TID: 21:44:47


http://adversity.blogg.se/2011/february/tavling-1.html


Hästfri dag

DATUM: 2011-02-28 / TID: 21:10:24


Har jobbat hela dagen idag, så mamma har varit snäll och medicinerat och tagit hand om hästarna :) Jippan får ju inte äta efter kl 17 idag, stackarn! Så han fick sitt kraftfoder och hö vid 15-tiden, så fick han stå inne om mumsa på det i två timmar innan allt fick tas bort.

Som tur är har vi ju tid på kliniken 8.30 imorgon, så han behöver inte svälta så jättelänge. Kommer även ta med mig hans frukost som han kan få direkt efter gastroskopin.

Igårkväll var jag på mitt första styrelsemöte för Lunbyskogens RK, mycket trevlig med massa trevliga människor. Jag blev även vald till ledamot i styrelsen, vilket jag tycker är superkul :) På söndag är det möte igen då vi ska planera in årets tävlingar, det ser jag verkligen fram emot. Sen kommer jag ju säkert inte kunna vara med och göra debut än på ett bra tag, men jag får väl vara funktionär och lite annat smått och gott så länge.

Återkommer om uppdatering imorgon så fort vi kommit hem. Håll tummarna för Jippans lilla mage!



Tips, knep och gamla huskurer

DATUM: 2011-02-27 / TID: 12:41:16


Har en "bok" hemma som heter; Tips, knep och gamla huskurer. Det är säkert någon mer som har den, men jag tycker iaf att den är riktigt bra och jag har tagit hjälp utav den flera ggr. Så jag tänkte starta en kategori där jag lägger ut lite tips, knep och gamla huskurer från boken :) En kategori jag kommer uppdatera ganska ofta.

Tips nr. 1 - Så förebygger du gallor
Gallor är svullnader i hästens leder. De uppstår för att kroppen producerar  för mycket ledvätska och är vanligen helt harmlösa skönhetsfel.

Bästa sättet att förebygga gallor är att lägga ett fuktigt, men inte vått omslag med bandagelindor av ylle. Linda hästens ben efter ridturen och låt dem sitta kvar i minst fyra timmar. Allra helst ska lindorna sitta kvar tills de har torkat.

Om hästen redan har fått gallor, kan du bada hästens ben efter det att du har tagit av benlindorna. Låt hästens stå med benet några minuter i en hink med vatten (temperatur cirka 12-15 grader).
Ett annat sätt är att grundligt tvätta av benet och därefter massera det torrt. Massage har bra effekt på gallor.


Longering i skritt

DATUM: 2011-02-27 / TID: 12:25:35


Longerade Jippan i skritt lite nu på morgonen. Han var knappt inget svullen idag :) :thumbup: Däremot var han mer oren i sin bakdel idag än han varit nu på några dagar och så fort han står still vilar han vänster bak, så något är det ju som spökar. Sen kan det ju vara att han fortfarande är lite oren i vänster fram som  gör att han ser extra oren ut bak, svårt att se tycker jag.

För övrigt är han jättepigg, busar, hoppar, galopperar, sparkar bakut och lite därtill. Jag har börjat misstänka att orenheten i bak kommer längre upp, det känns och ser ut som det plus att ledbehandlingen inte hjälpt ett skit. Skulle gissa på att det sitter i korset, länden, höften, SI-leden eller något, men det återstår att se.

Längtar sjukt mycket tills på tisdag och ber till gud att hans mage rättat sig till, så man kan gå vidare med hans andra problem.


Mail från equiterapeuten

DATUM: 2011-02-27 / TID: 11:18:28


Har haft lite kontakt med min equiterapeut nu under några dagar, med b.la rådgivning angående Jippans rygg. Jag visade henne filmen, när jag drar på hans rygg och han reagerar som han gör. Hon är för tillfället i Luleå och kommer inte hem förrän till påsk, men hon har försökt att spekulera i vad det kan vara.

Jag har berättat hela Jippans sjukdomshistoria och att jag varit inne på hältutredning osv, vad de gjorde med honom i Skara och hur dum den där veterinären var. Hon tyckte helt klart att jag skulle åka till Husaby med Jippan, eftersom de samarbetar mycket med equiterapeuter osv.

Sähär skrev hon i mailet efter att hon sett min film:

Men jisses!
Det var nåt av det knepigaste jag sett. Det ser verkligen ut som om han har rejält ont där! Muskelinflammation?!
Tyckte det lät väldigt konstigt att vet. inte ens ville känna igenom ryggen. Många gånger är det ju så att ryggproblem beror på hälta men det skadar ju inte att kolla igenom hela hästen i alla fall, särskilt om hon nu är utbildad kiropraktor. (Veterinärer kan gå några helgkurser på häst nere i Tyskland för att bli kiropraktorer också)
Jag tycker det låter som om han har någon form av nervpåverkan från länden och att det strålar ut i bakbenen när du klämmer, men det är ju svårt att spekulera i när man inte sett det själv. Vore jag du skulle jag avboka tiden för gastroskopi och se om dom kan kolla allt i Husaby så slipper du åka flera gånger.
Hoppas det löser sig för er. Hör gärna av dig och berätta hur det går.
Mvh
Linda

Önskar att jag hade haft möjlighet att kolla allt i Husaby. Men just nu har de väldigt dåligt med tider och han måste in på gastroskopi ganska omgående. Sen vet ju inte de hur hans magsår sett ut innan osv. Så det får bli gastroskopi i Skara på tisdag, så ska jag höra lite lätt vad det kan vara med hans rygg. Sen får jag hoppas på att han är bra i magen så jag kan boka tid på Husaby ;)


Hur söt får man bli?

DATUM: 2011-02-26 / TID: 18:17:33


Cindy älskar verkligen juice. Idag köpte jag en ny smak, nämligen med äpple, morot och apelsin. Mumma tyckte hon. Självklart är den utblandad med vatten ;)

Hon är så söt för hon biter liksom tag i "pipen" och poppar i sig, det hörs ganska tydligt om inte annat. Min gullegris :love:



Promenad

DATUM: 2011-02-26 / TID: 17:53:24


Var ute på en kortare promenad med Jippan idag. Svullnaden hade gått ner betydligt under natten:) Jag hade en linda med jodopax på över själva såret inatt, men Jippan hade lyckats få bort både bomullen och kompressen som jag senare hittade i en bajshög :P Han haltar inte längre och han blir mycket bättre av att få röra på sig.

Ska linda honom ikväll igen, har varit på apoteket och inhandlat allt som behövs. Har valt att inte ta ut veterinären då han blir så mycket bättre från dag till dag plus att distriktsveterinären här omkring är urkassa på allt förutom vaccination, enligt mig. Det går helt klart åt rätt håll och jag är inte speciellt orolig. Annars är ju jag den som gärna står utanför klinikdörrarna och bonkar först av alla tidigt på morgonen ;) På tisdag ska jag ändå till kliniken med honom, så då får det kolla på benet om svullnaden inte har gått ner helt.

Igår stod jag även och strök honom över ryggen, där han varit/är så himla spänd. Jag stod väldigt länge till han själv slappnaden av, sen började jag massera/stryka honom lite på de där "bollarna" han har. Ska be veterinären känna på dem på tisdag tänkte jag, men jag har kommit fram till att det måste vara musklerna. De blir liksom mjukare av massage, men man känner tydligt att det är knutor, det känns ungefär som puttekulor. När jag står och stryker en stund ytligt blir han jättemjuk och fin, men det sitter rejäla knutor längre ner som man känner tydligt. Vågar dock inte massera honom för mycket förrän jag vet helt hundra vad det är. Han kan ju ha inflammation i ett muskelfäste och då är det ju inte bra att jag står där och trycker.

Ett stort tack till QODROFENIA som är min största stöttepelare just nu. Hon har suttit sent in på kvällarna på msn och  gett mig en massa bra råd och tips vad gäller allt kring Jippan just nu. Tack till er andra också som stöttar och kommer med tips och förslag, det betyder otroligt mycket i tider som dessa.

:love:





Uppdatering

DATUM: 2011-02-25 / TID: 16:07:26


Gav mig iväg tidigare från jobbet för att kunna vara med när hovslagaren kom ut. Jippan rörde inte en fena, hur mycket hovis än klämde och kände på hoven :S Så antagligen är det inte någon hovböld eller sömstick. Jag tror helt säkert på att det är lymfangit han åkt på...

När hovis hade åkt grejade jag lite med Jippan och lyfte och kollade i hoven och på ballarna, upptäckte då ett litet balltramp som blödde och såg lite irriterat ut :S Vet inte om det kan ha varit hovis som råkade stöta till där med visitertången eller om Jippan precis hade trampat sig, annars kan ju faktiskt det vara boven i dramat och det kan ju förklara varför han har lymfa isåfall. Jag tvättade iaf rent det och la på salva.

Han har ingen temp, han är lite varm om hoven och har puls. Svullnaden hade dock gått ner ganska mycket idag, okej att det fortfarande är tjockt, men jag börjar känna och skymta senorna idag iaf. Han har stått med linda sedan igår morse så det kan ju ha hjälpt till. Han springer i hagen och det syns inte att han är halt eller så, däremot kan han vara lite stelare i gången när han stått under natten.

Funderar på om jag ska ringa ut veterinären och be de skriva ut antibiotika, men jag är väldigt rädd för att preparera honom med något öht just nu när han har magsår och står på behandling. Är bara rädd så att han inte får kronisk lymfa, om det nu är det han har, om jag inte behandlar honom nu. Han verkar inte ha speciellt ont just nu och han går ju som sagt som vanligt på benet. Hur hade ni gjort!?


God Morgon

DATUM: 2011-02-25 / TID: 08:06:48


Det har blivit lite dåligt med uppdatering här på bloggen, eller ja.. bloggen har kommit lite i efterhand nu. Jag har så himla mycket att tänka på just nu så jag vet knappt vad det är för dag, dessutom är jag rejält förkyld med både halsont och hosta :(

Bara Jippan kan rätta sig till snart och det inte uppstår fler problem så kommer jag vara mer aktiv. Jippan är ganska oförändrad i sitt ben, svullnaden har vandrat ännu mer nedåt idag och han är väldigt hård och öm över själva senorna. Hovslagaren ska komma ut idag igen för att visitera så han inte fått en hovböld eller blivit sömstucken.

Till råga på allt ska jag nu iväg och jobba hela dagen också. Min kille får ta hand om hovis när han kommer, hur nu det ska gå när Jippan är som han är just nu - SKITFÖRBANNAD på allt och alla :bigeyes: Han har jätteont i sitt ben och skulle verkligen behöva smärtstillande, men han tål inte dem preparaten just nu. Ska avvakta tills hovis varit här och se om han hittar något, annars får jag avvakta och se om svullnaden går ner eller ta ut veterinären så de får ge han antibiotika.

Uppdaterar senare idag.

Min fina kille :love: Nu får du se till att bli frisk!


Jag misstänker...

DATUM: 2011-02-24 / TID: 19:48:42


...att Jippan har åkt på Lymfangit :( Han var varm i hoven och hade ökad puls nu i eftermiddag. Han har även börjat öka i temp och har nu ytterst lite feber.. Misstänker att det kommit efter skoningen så imorgon kommer hovslagaren ut igen för att visitera sen får jag nog ringa ut veterinären så han får pencilin. Stackars Jippan alltså, fattar inte hur mycket han fått stå ut med på sista tiden.

Jag blir nästan avskräckt från att gå ut till hästarna nu för tiden, det känns som om det är något nytt varje dag nu :( Vet snart inte vad jag ska göra längre men jag har snart ingen energi kvar. Dessutom har Jippan jätteont i ryggen. Försökte massera honom lite förut men han högg åt mig, piskade med svansen och försökte sparka mig så fort jag rörde vid honom. Han har fått två stora knölar precis vid länden intill ryggraden och jag förstår inte varför, blev lite rädd att det var njurarna som felades, men de måste ju sitta lite längre ner. Filmade lite hur han betedde sig när jag tog där. Någon som kan ha någon aning om vad det är? (lägg märke till att det åker upp som en knöl på vardera sida när jag drar med handen).


Svullnaden...

DATUM: 2011-02-24 / TID: 11:06:39


...Hade gått ner betydligt vid bogen och längst upp på Jippans ben idag. Han är dock rejält svullen över själva senorna och kotan, men veterinären sa att det skulle vandra sig nedåt.

Tog ut honom på en liten skrittrunda nu på morgonen och han går bättre på benet idag, men han har fortfarande ont och försöker på något sätt lägga vikten på bakdelen så han blir alldeles vinglig, han var även lite spänd i ryggen idag igen, så han fick lite massage. Nu fick han iaf gå ut lite, han blir ju knappast bättre av att stå still inne i boxen. Får hoppas på att det går åt rätt håll och att svullnaden går ner mer och mer och att han snart är ohalt, bara inte senorna eller musklerna är skadade :(

Såhär ser hans ben ut idag. Som ni ser är han mest svullen längst ner vid senorna och kotan.




Vad ska man säga?

DATUM: 2011-02-23 / TID: 19:43:29


Var på kliniken med Cindy idag. Hon var märkbart bättre i sitt ben i själva gången. Hon har gått från 1-2 graders hälta till en 0.5 graders hälta, MEN ultraljudet var inte roligt. Hon har artros och pålagringar i höften samt att leden "smalnat" av och antagligen blivit "taggig" så veterinären sa att progosen tyvärr är mycket dålig för henne, antar dock att han menar som kör- och ridhäst.

Den andra veterinären som var med, även förra gången, tyckte vi skulle avvakta 5 veckor och göra ett nytt ultraljud eftersom hon blivit så mycket bättre. Hon sa att hon trodde att hon skulle kunna gå som sällskapshäst iaf och att jag inte behöver oroa mig över att hon har ont. Jag ska ge glukosamin under en period nu och se om det kan hjälpa henne något.

När jag kommer hem igen och ska släppa ut hästarna i hagen hoppar Jippan nästan på tre ben ut. Märker att hans vänstra framben är rejält svullet ända från bogen och ner till kotan och han ville knappt stödja på det :O Ringde ut hovslagaren eftersom han var ute och skodde igår, så han kunde känna igenom honom först, men han hade ingen värme eller ökad puls i hoven...

Kände och klämde igenom hela honom och märker att hans muskel på bogen, precis innan benets början, ser ut och känns som en banan. Han blev skitsur när jag tog där och högg efter mig och hade sig. Hela hans ben från bogen och ner såg ut som en tjock lyktsolpe. Provade att gå med honom en sväng, men hela bakpartiet vinglade och han höll på att ramla ihop.

Ringde kliniken och fick en akuttid, de misstänkte att det kunde vara en fraktur :S Slängde på Jippan täcket och gav mig iväg. När vi hade kommit fram efter ca 1 timma så var benet mindre svullet och han gick mycket bättre på det. Vi fick en jättebra manlig veterinär (en gammal veteran) som kände och klämde igenom honom och han kunde utesluta fraktur på en gång. Nu hade smärtan vandrat ner till senorna och kotan istället och han skrek så fort veterinären klämde där. Så veterinären var 99% säker på att Jippan fått sig ett slag på benet vilket gjort att det svullnat så. Han ville inte sätta in något smärtstillande då Jippan inte tål det just nu, han trodde att svullnaden skulle vara nere till helgen.

Veterinären ville också passa på att böja igenom vänster bakben eftersom han har varit behandlad i det. Fick gå runt på små volter sen sa han: "Jag kan se att han har lite svårt att få med sig sitt vänsterben ibland, när han går i höger varv så stödjer han inte riktigt upp sig på det yttre (vä)" Han trodde att Jippan bara fått en liten muskelsträckning, utifrån det han kunde se. Tänk om det är så? Att han sträckt muskeln litegrann vid något tillfälle och det är därför han varit så oren. Å andra sidan har han varit sådan här bra länge nu, att han vill gå på dubbla spår i högergaloppen, han skjuter liksom in bakdelen innanför spåret och stödjer sig inte riktigt på ytter. Det kan ju självklart ha med styrkan att göra också eftersom han har kortare muskler överlag på hela vänster sida. Men det skadar nog verkligen inte att få honom genomkollad av en ET eller massör snart.

Bad även vet. känna igenom ryggen på honom då jag tyckte han var mer spänd på vänster sida idag, och det var han också, kan ju ha med hans skada att göra.

Har antagligen hittat vad Jippan gjort sig illa på, nämligen en stolpe som delar av en hage. Den låg helt avknäckt i två bitar imorse så han måste brallat rakt in i den :S

Kan man ha mer otur än mig? - NEJ!


Sjuk

DATUM: 2011-02-22 / TID: 17:11:38


Usch.. Jag har gått och blivit sjuk nu också, är det inte det ena så är det det andra :P Vaknade med lite halsont imorse men nu har det gått över till rejält halsont och en jädra förkylning på det. Känner mig helt orklös och mör i hela kroppen.

Jippan fick iaf en ordentlig massage, hade tänk att massera honom lite lätt över hela kroppen men när jag kom till ryggslutet innan ländpartiet på båda sidor, är han enormt spänd. Inte direkt grinig men sköt rygg som attan och spände sig. Märkte att han hade rejäla muskelknutor, riktigt som stora bollar som var stenhårda. Vet att han hade det för ett par år sedan när massören var ute. Jag masserade bort dem så gott det gick och nu ömmande han inte eller var spänd längre. Ska fortsätta massera ryggen och baken på honom i några dagar nu framöver och se, ska även försöka få en ET eller massör som kollar igenom honom.

Har bokat tid på kliniken för gastroskopi nästa tisdag 8.30 också. Får hoppas han är bättre i magen då, isf tänkte jag köra igång honom lite lätt och se om han blivit något bättre i sitt rörelsemönster innan jag isf bokar tid på kliniken för hältutredning.


Hovslagaren...

DATUM: 2011-02-22 / TID: 10:27:13


...Har precis varit här. Jippan hade lite strålröta på vänster fram samt att höger baksko, på något konstigt vis, hade vridit sig och förflyttat sig ett par cm på sidan så Jippans hov låg liksom några cm utanför skon :S Sömmarna hade ju självklart följt med och någon hade gått av och några hade åkt in i själva hoven. Skitskumt! Han skulle ju varit skodd för ca 2 veckor sedan, men han har ju varit på kliniken samt varit sjuk så det har ju inte gått, även fast jag velat.

Han var även mer "trasig" på sina hovar idag än vanligt. Han brukar ha jättefina hovar och en superbra hovkvalité och det brukar han få beröm för, men nu var de som sagt lite mer trasiga. Hovis skodde han lite trängre idag eftersom han var lite flisad på höger bak, så jag kommer sko om han om några veckor igen.

Idag blir det nog en pysseldag med hästarna. Cindy har rullat runt i sitt kiss så hon ser ut som hej-kom-och-hjälp-mig, så hon ska få sig en ordentlig rykt, hur lätt det nu är att få en vit häst ren :S Sen ska Jippan få en helkroppsmassage. Kände igenom honom förut när jag ryktade och han känns lite spänd över länden/korset, han liksom ryggade till just där och kändes allmänt spänd.

Nästa gång hovslagaren kommer ut ville han även ge mig tappskokompetens, så han ska lära mig hur jag slår på en tappsko, vilket är jättebra att kunna! :)

Sakna


Bloppis

DATUM: 2011-02-21 / TID: 07:28:27


CH Senskydd i läder. Svarta i storlek Cob. Använda max 5 ggr vid träning.
Nypris: 399:-
Mitt pris: 250:-




CH Bakstrykkappor i läder. Svarta i storlek Cob. Använda max 5 ggr vid träning.          
Nypris:
279:-
Mitt pris: 150:-






Benskyddspaddar i fårskinn, 4 delar. Använda 1 gång.
Nypris: 299:-
Mitt pris: 250:-



Priserna är exkl. frakt.


Svar på tal

DATUM: 2011-02-20 / TID: 20:36:25




Svar: Jag varierar bett så mycket jag bara kan, vilket är väldigt nyttigt. Idag red jag t.ex på mitt raka tränsbett med fasta ringar som jag normalt brukar använda till hoppningen. Jippan har börjat föredra de raka betten mer och mer och det är han som väljer bett helt enkelt. Ibland varierar jag med pelhambett, främst vid uteritter, det är just det bettet Jippan gillar allra mest just nu. Sen varierar jag även med 2- och 3-delat bett i dressyren. Hoppas du blev nöjd med ditt svar :)


Ridning + Film

DATUM: 2011-02-20 / TID: 17:23:49


Idag red jag Jippan lite på banan. Nu kanske en del tycker att jag är sjuk i huvudet som sitter och rider runt på en halt häst, men jag känner att jag måste känna av läget eftersom han var halt med ryttare på ojämt underlag, han var bättre på plant underlag utan ryttare, så nu ville jag även kolla om hur han reagerade på plant underlag med ryttare, ja ni förstår?

Böjade med att skritta honom ganska länge, jag åkte enbart med idag i hans tempo och försökte störa honom så lite som möjligt. Han fick gå precis som han ville utan några som helst krav. Märkte inte av någon direkt hälta i skritten till en början så jag började provocera honom lite i trav. Vet att det låter hur dumt som helst, men jag vill hellre att han får fram en riktig hälta än en diffus oren/hälta. Väldigt svårt att förstå, jag vet. Samtidigt vill jag absolut inte göra honom illa eller att han ska få ont. Idag märkte jag inte av några som helst tjurigheter, han gick på som ingenting. Dock känner jag ju att det är något med bakkärran som inte är helt hundra.

Jag fortsatte med lite galopp i högervarvet, där han har varit fruktansvärt grinig och haft ett enormt bakåttänk med en massa bakutsparkar som följd. Idag var det inga tjurigheter där heller och han tog faktiskt för sig idag och tänkte framåt :) Dock var han väldigt fyrtaktig i galoppen så jag hade svårt att känna om det var hälta eller bara taktfel. Anledningen till att jag valde lite galopp idag är för att det har varit efter galoppen han har blivit mest oren.

Efter galoppen kändes han väl ganska mycket som innan, lite mer oren kanske men jag blir lätt hemmablind också. Märkte iaf att han ömmande om fötterna idag för det räckte att han trampade till på en liten hårdare snöklump så haltade han till i 3-4 steg och sen klev han på som vanligt. Nu ska han få vila tills på tisdag då hovslagaren kommer. Sen kanske jag tar ut han på en liten promenad och känner av läget. Så det blir absolut inget mer provocerande förän vi har varit inne på kliniken för utredning.

Kommer en liten film från dagen, ha dock överssende med att jag bara åker med, därav ser jag halvt som halvt handikappad ut, (fulridning på högsta nivå) ;)

Kommentera gärna era åsikter, det ni ser och det ni inte ser, haha!



Renoveringstips i bilder

DATUM: 2011-02-19 / TID: 21:25:19


Har inget bättre för mig så jag tänkte slänga upp lite bilder från i somras när jag gick och impulsköpte mig en hästtransport som inte var allt för vacker ;)

Hade länge längtat efter en egen transport, istället för att behöva låna så fort man ville åka någonstans. Jag hade precis fått jobb och min första lön. Hade asbolut inte ekonomi till någon lyxig transport här inte! Av en händelse hittade jag ett gammalt tranesläpet på blocket för 4 500:- som hade en nyranoverad axel och inget mer. Jag och sambon slängde ihop alla pengar vi hade undalagt och åkte ner till Göteborg och impulsköpte en transport. Var knappt så den höll hem.. Såhär såg den ut när vi hämtade den...
(Alla bilder är klickbara)





... och såhär ser den ut nu. Kan säga att jag är mer än nöjd med den! :D




Har man inte råd med en lyxig hästtransport så kan man göra som jag gjorde. Det gäller bara att vara lite händig. Vill man så kan man! ;)



Bloggtips

DATUM: 2011-02-19 / TID: 19:23:33


Qodrofenia
Hon har mycket läsvärda inlägg om b.la foder. Idag har hon t.ex skrivit ett inlägg om Energi (MJ). Sen har hon även en väldigt fin och välriden ridtravare som jag gillar skarpt.
Kika in hennes blogg vettja! :)



Longering + Film

DATUM: 2011-02-19 / TID: 18:05:02


Var ute tidigare idag och longerade Jippan. Idag var han inte lika halt som igår, men fortfarande oren/halt. Hade svårt att se hur "illa" det var i skritten, så det fick bli lite trav för att se om det blev värre. Idag var jag på ribanan där det är mycket jämnare underlag.

Jippan hatar att bli longerad, så det var en hel del krumphopp och bakutsparkar innan han ens började slappna av lite. Han förstår inte alls poängen med att springa runt mig, sen har det hela med dominanten att göra också, han är som sagt en väldigt dominant häst och något jag verkligen behöver träna bort hos honom. Han vill helt enkelt inte acceptera longeringen och jag har inte jobbat honom på lina/töm så mycket öht heller, så jag förväntar mig inte så mycket.

Slänger ut en liten film från dagen. Ni får dock ha överseenden med att han håller på som han gör, han är allt annat än lätt just nu för tiden ;) Orkade inte sitta och klippa bort alla hans små hopp och skutt :P Kommentera gärna vad ni tycker.



Jag har beslutat mig för att
först och främst kolla om magen är bättre på honom. Detta kommer jag att göra i början av mars, om ca 1½ vecka när vi ska på åb. Sen kommer jag att boka tid på Husaby hästklinik för en hältutredning. Jag känner mig inte helt trygg med den veterinären som gjorde den förra utredningen i Skara. Så hellre att de börjar om på nytt på en ny klinik och jag får kunniga människor som kan prata för sig. De är för övrigt väldigt kunniga på hältor där, så det känns bäst!

Får se hur jag gör med
Jippan, om han ska stå helt på vila och bara gå och skrota i hagen tills vi har tid för utredning, eller om jag ska försöka skritta honom lite. Jag får se hur jag gör, han mår verkligen inte bättre av att bara stå :(


Som om inte det skulle vara nog

DATUM: 2011-02-18 / TID: 20:18:35


Var ute och pysslade om Jippan lite förut. Kände igenom alla muskler, ben, hovar osv. Upptäckte att han hade fått ganska mycket mugg som satt långt in i hovskägget, han får det varje år vid den här årstiden, oavsett hur rent jag än håller det. Tvättade bort alla "krystor" med varmvatten och grönsåpa som fungerar utmärkt och la på lite salva.

Sen bestämde jag mig för att skära bort snösulorna på honom för att kolla hur det såg ut, och där under låg en massa äckligt gegg. Gjorde rent det och märker att han fått strålröta på båda bak :( Som tur är kommer hovis i nästa vecka, så han kan kolla på det. Har smörjt med tjära så länge. Nästa år får det nog bli en annan variant av snösulor, som är mer "luftiga".

Imorgon ska jag longera honom i skritt tänkte jag, och se om han rör sig annorlunda utan ryttare.


Filmen

DATUM: 2011-02-18 / TID: 16:32:44


Kan säga att jag hoppade av direkt efter det här.. Tycker han ser halt ut på båda bak, men värst på vänster bak. Som ni också kan se är han sjukt grinig ;( Tycker även det ser ut som att han skjuter upp rumpan lite, han är inte alls fräsch..



Upp som en sol, ner som en pannkaka

DATUM: 2011-02-18 / TID: 15:56:00


Var ute och red Jippan lite på stubben förut. Idag var han märkbart halt, särskilt efter traven :( Han var sjukt grinig också och sparkade bakut och höll på. Sambon sa till mig att hoppa av efter bara 10 minuter eftersom han såg att han var såpass halt. Jag kände det inte riktigt eftersom underlaget var lite knaggligt. Hoppade av för att fixa till sadelgjorden och skulle sedan sätta mig upp igen för att skritta av honom, men det gick inte. Så fort jag försökte sätta foten i stigbygeln kastade sig Jippan bakåt och sparkade bakut hej vilt.. Så jag fick leda in honom i stallet igen. Fattar inte hur han kan bli mer halt efter all vila han fått.

Visst kan han fortfarande ha ont i magen, men risken är ganska liten. Hade han haft så ont hade han ju inte ätit eller druckit. Så faktum är att han är halt, frågan är bara vart det sitter och vad det är. Ska ringa kliniken på måndag och rådfråga om hur jag ska göra, om jag ska ta mig dit nästa vecka för hältutredning och ridprov eller om jag ska vänta tills vi varit inne på gastroskopi. Känns inte rättvist att rida honom, så nu får han stå på vila tills vi hittar felet ;(

Kanske laddar upp filmen sen ändå, så ni får se vad jag menar...


Har precis...

DATUM: 2011-02-18 / TID: 11:42:04


...mockat och gjort i ordning i stallet. Ska strax laga lite mat tänkte jag sen skall Jippan ha sin dagliga magmedicin kl 13. Efter det blir det nog lite ridning på stubbåkern i den nya sadeln. Idag ska jag även köra igång med traven lite :) Ska försöka tvinga med mig sambon ut så han kan filma lite, så eventuellt kommer det en film senare under dagen.

Vad ska ni hitta på idag? :D

Ge mig sommar!


Dagens fråga

DATUM: 2011-02-17 / TID: 22:17:11




Hur många dagar på veckan har era hästar vilodag?


Jippan brukar i regel
alltid få en vilodag i veckan. Nu under vinterhalvåret blir det oftast två dagar pga väder, underlag , mörka kvällar osv.

Tycker alla hästar behöver minst en vilodag i veckan för att musklerna skall återhämta sig och glykogenhalten i musklerna ska komma i balans. Tänk på att en häst som arbetar hårt, till exempel vid intervallträning i backe, behöver 48 timmars återhämtning innan koncentrationen av glykogen i musklerna når sin ursprungliga nivå. Värt att veta! :)


Blev ingen ridning...

DATUM: 2011-02-17 / TID: 14:34:52


...för som alla säkert redan har lagt märke till har jag just nu världens oflyt! Justerade järnet till sadeln och och skulle skruva fast de sista två skruven i själva "bossan", tror ni inte att jag lyckades gänga fel och när jag kommit halvvägs så skulle jag dra ut skruven igen men det gick inte. Märker då att hela hylsan som skuven går in i har lossnat från själva sadeln och sitter bara och snurrar. Så nu har jag en skruv som sitter halvvägs som varken går att skruva i eller ur :( Bara jag som kan ha sådan otur, sånt borde ju inte hända.

Så jag får vänta tills pappa kommer hem ikväll så får han se om han på något sätt kan borra upp ett nytt hål.. Så jag tappade lusten till att rida totalt. Hade sett fram emot att provrida den nya sadeln. Men det får väl vänta tills imorgon antar jag. Tycker jag förtjänar lite tur nu, men icke! :P


Bild på nya sadeln

DATUM: 2011-02-17 / TID: 11:20:03


Har hållt på med att prova ut den nya sadeln nu på förmiddagen. Det vida järnet satt ju i den när jag köpte den och då var sadeln på tok för smal och låg extremt i bakvikt.

Vidgade järnet till 110 grader istället för 90 grader som det var. Kanske blev lite väl bra för sadeln la sig lite i framvikt. La under fårskinnspaden för att se hur mycket den lyfte sadeln och därifrån utgå hur mycket jag måste banka tillbaka järnet.

Då såg det ut såhär... Får fortfarande känslan av framvikt även fast det är gott om plats vid manken.


Tror det blir till att banka tillbaka järnet till iaf 105 grader. Ska försöka ta lite bättre bilder utan padden också, hade glömt kameran innan jag la dit den.

Pratade föresten med min veterinär förut, som gjorde hältutredningen, hon tyckte att jag kunde börja känna på honom i lite trav. Hon sa att magsåret definitivt kan påverka både benen och att han inte vill gå fram, men hon tyckte fortfarande att han var lite för halt för att hon skulle tänka sig att det kunde bero på magsåret. Vi får väl se. Ska börja trava han lite nu till helgen och eventuellt filma så jag själv kan se. Ska även ta och longera imorgon, då jag ser direkt om felet kvarstår.


Jag är med och tävlar

DATUM: 2011-02-16 / TID: 21:53:18


 

Klicka på bilden för att vara med du också!



Dagen i bilder

DATUM: 2011-02-16 / TID: 21:36:37


Var ju som sagt och jobbade i trollhättanbutiken idag. Min uppgift var att flytta hela deras hästavdelning till andra sidan butiken, det gällde att ha tempo! ;) Fick väl bara upp 1/4 av alla hästsaker de hade så jag hann aldrig färdigt.

Imorgon är jag som
sagt ledig, jag är faktiskt långledig ända till på måndag. Ska bli riktigt skönt att bara ägna tiden till mig själv och hästarna efter allt som varit. Fick dessutom ett lite smått panikslaget telofonsamtal av pappa, att Jippan lever jäkel, hihi! Han är verkligen piggare än någonsin just nu! Han har verkligen livsglädje till max.

Nu ska jag krypa ner i soffan och bara lata mig, är helt slut! Imorgon kommer det bilder på nya sadeln när jag provar ut den :)

Plåtarna ska fyllas



Lite av grejerna på plats (lådorna under med lindor ska bort)


Grimmorna på plats..



Vilken röra :P Inte ens halvklart..




Saknar...

DATUM: 2011-02-16 / TID: 21:11:12


Gud vad jag saknar att rida "på riktigt". Det här var senast jag red ett dressyrpass på Jippan, det var också här jag kände och såg att allt inte stod rätt till och jag åkte in veckan därefter för en hältutredning. Sen har det som sagt bara gått utför :( Men jag hoppas vi är på gång snart igen.

Imorgon ska jag ringa och prata med veterinären som gjorde hältutredningen och kolla om jag eventuellt kan börja komma igång med han lite mer och se om han känns bättre. Tydligen sätter sig magsår i en massa muskler i kroppen och framförallt ljumskarna, så visst kan det varit därför han inte velat gå fram riktigt. Jag menar, nu vill han ju inget hellre än just fram ;) Vi får se vad hon säger, eftersom de inte hittade orsaken till hans lilla "rörelsestörning".

23/1-11 - Sjukt längesen (känns det som)



Nya sadeln

DATUM: 2011-02-15 / TID: 20:53:30


Har varit och hämtat ut den nya sadeln! Tror att den kommer bli kanon. Dock glömde de att skicka med fish-iläggen, så jag får väl hämta dem en annan dag. Fick 150 kr i rabatt på sadeln plus en värdecheck på 150 kr som jag kan utnyttja på nästa köp. Det är ju inte helt fel ;)



Min häst lever i en annan värld just nu

DATUM: 2011-02-15 / TID: 14:13:11


Haha, herreguuuud vad taggad Jippan var idag! :bigeyes: Blev lite ridning på stubbåkern då det blåser så ute och Jippan blir liksom lite extra på tårna då, vilket han verkligen blev idag. Försökte leda ut han från stallet till åkern och på 20 meter stod han både på bakbenen och frambenen flera gånger. Han snurrade runt när jag skulle sätta mig upp och betedde sig allmänt som någon slags rodeohäst. Jag älskar iofs när han är lite pigg och smågalen, men det finns liksom gränser. Jag är glad bara han är frisk och glad och just nu mår han bättre än någonsin och gör allt med glimten i ögat!

När jag väl hade kommit upp så började Jippan skena iväg i skritten, taktade hela tiden och så fort jag bad honom tagga ner genom att ta små förhållningar började han tänka uppåt istället ;) Hela han gungade och for med höga benlyft. Fick han att slappna av efter ett tag med lite skänkelvikningar och han sökte sig i en fin och låg form, exakt där jag vill ha honom nu. Jag rider just nu på pelhambettet, det är det bettet han älskar allra mest, han har alltid gjort det,  han liksom smaskar och skummar och är allmänt stadig och lugn i munnen med det bettet. Sen varvar jag mycket med 3-delat i dressyren och vanligt rakt tränsbett med fasta ringar i hoppningen.

Imorgon kommer Jippan som sagt att få vila, tråkigt nog, men jag ska ju bort hela dagen. Men sen är jag långledig tills på måndag! Känner att min blogg skulle vara så mycket roligare om vi var igång, då hade det varit betydligt mer bilder och filmer, men tills han är frisk så förblir den lite halvtråkig. Om det är något ni vill att jag skall skriva om eller så, så säg gärna till! :)

Min piggelin:love:




God morgon

DATUM: 2011-02-15 / TID: 09:32:33


Har precis käkat lite frukost och ska snart bege mig fram på byn för lite ärenden. Sen bär det av till hästarna :) Får se vad vi hittar på idag, hade eventuellt tänkt att tömköra Jippan lite, i skritt då vill säga, men vi får se som sagt.

Ska försöka hinna till Borås ikväll också och hämta hem sadeln som kommit. Ska bli spännande att prova den, men det får bli på torsdag det. Imorgon ska jag nämligen till Granngården i Trollhättan och bygga butik, finns verkligen inget roligare! :D Jag älskar verkligen allt vad exponering och ombygge heter. Vi bygger dessutom om våran butik nu också, så det är fullt upp. Gillas! Har antagligen fått igenom en önskan via regionschefen som var där igår, nämligen att lämna 10% på hela hästsortimentet till ridklubbsmedlemmar, så nu ska hästavdelningen bli ännu större!

Jag är ju ansvarig för häst- och smådjursavdelningen och igår satt jag och la en försäsongsorder på hästsaker till våren och vinter 2011/2012 (känns sådär kul att börja tänka på nästa vinter redan)..Kan avslöja att det är färgen blå som gäller i år, alla dess möjliga blåa färger dessutom ;) Kul att veta om man följer trenderna.

Nu ska jag kila iväg. Uppdaterar senare! :)

Ni glömmer väl inte att följa mig via bloglovin'?

 

 

 

 



Sadelutprovare - Något att lita på?

DATUM: 2011-02-14 / TID: 20:37:51


Jag fattar verkligen inte varför så många blir upprörda över att en del själva väljer att prova ut sadlar till sina hästar? En del kan inte förstå varför man inte tar ut en sadelprovare. Nu menar jag inte att alla kan prova ut sadel själv, absolut inte! Men många som provat många olika sadlar och verkligen är insatt i hur en sadel skall ligga anser jag har kunskap att själv kunna prova ut en sadel på egen hand.

Sen finns det
hästfolk som inte har den blekaste aning om hur en sadel ska ligga och det kan gå riktigt illa, så är man osäker ska man ju självklart vända sig till en sadelutprovare eller någon annan som kan.

Jag själv litar
inte alls på sadelutprovare, har varit med om för många 'skojare' som sagt sig vara sadelutprovare men som inte alls är utbildade eller särskilt insatta. Nu har jag själv aldrig anlitat en sadelutprovare, men jag vet ju bara hur en del är som jag träffat på. DET är skrämmande. Folk litar sig blint på att dessa männsikor kan.

Jag själv har alltid provat ut mina sadlar själv. Till en början, innan jag hade kunskapen, har jag haft sadlar som både legat i framvikt och bakvikt, varit för långa och för svängda, men aldrig under en längre period. Jag har lärt mig att kunna se, känna och klämma och därefter kunna avgöra om sadeln passar just min häst.

Vad anser ni? Provar ni ut era sadlar själva eller anlitar ni en sadelutprovare?



Diss

DATUM: 2011-02-13 / TID: 20:30:41


Vill dissa min förra sadel, nämligen TG griffin Young Rider. Har haft både den äldre och nyare modellen.Måste faktiskt även lägga in en liten hiss och säga att den är väldigt prisvärd, men inget i min smak! Är så glad att jag gjort mig av med denna sadel. Aldrig mer någon sadel med mockasits här inte ;) Jag blev helt låst i den sadeln, den gav inget vidare stöd, man satt som fastklistrat och var bara allmänt obehaglig.

 




Underbar uteritt

DATUM: 2011-02-13 / TID: 20:12:46


Idag har det varit fantastiskt fint väder. Tog ut Jippan på en skrittur på ca 30 minuter, hur mysigt som helst :)
Jippan skötte sig utmärkt förutom att han var så överladdad att han höll på att sparka in sidan på en bil som kom och körde förbi. Det var en väldigt dum idé från min sida att försöka ta en förhållning samtidigt som bilen kom körande, för Jippan blev skitsur på mig som inte lät han skritta på i 120 km/h, så han vänder helt enkelt ut bakdelen mot bilen och kickar bakut ;) Fjanthäst!

För övrigt är han pigg och glad. Dricker och äter och busar runt i hagen för sig själv. Cindy hade rymt till hans hage häromdagen så de har förmodligen rejsat runt ordentligt för nu var hon sämre på benet igen! Skit :(

Min hoppsadel har förresten anlänt till Hööks i Borås, så det blir till att hämta den i veckan. Spännande! :)



Träningstips

DATUM: 2011-02-12 / TID: 22:07:38


Tänkte dela med mig av en hoppövning som jag och Jippan körde en hel del i somras. Tycker den är suverän när det gäller att träna följsamhet, sits och balans. Den är även väldigt gymnastiserande för hästen :)



Gör så här: Värm först upp hästen som vanligt och genom att rida serien samtidigt som du lägger till ett hinder succesivt. Rid in i övningen i trav med ett bra men ej överilat tempo. Sitt stilla och var följsam och låt hästen jobba igenom serien. När du hoppar sista hindret trampar du lite extra i den sidas stigbygel du vill att hästen ska landa i. Strax före kortsidan vänder du i en mjuk båge och hoppar det närmaste fristående hindret på diagonalen. Hoppa genom övningen ett par gånger. Variera vilket håll du vänder åt på kortsidan.

Tips: Om du har med dig någon när du rider kan du tala om högt i vilken galopp och hur du tänker vända vid kortsidan, för att kontrollera så att du inte fuskar. Skulle hästen landa i fel galopp efter seriens sista hinder, bryt av till trav och gör en ny fattning i rätt galopp.

Tänk på att bibehålla ett jämt och kontrollerat tempo och vara väl med i sprången utan att hoppa före hästen. Blicken ska vila på nästa språng och inte det du hoppar just nu. Sluta när det går bra och innan hästen blir trött och uttråkad.

Förenkla övningen till unghästar genom att ta bort ett av kryssen i studsserien.

Avancera övningen med att göra så att enkelhindren kan hoppas från båda håll. Hoppa först ett enkelhinder, sakta av till trav på långsidan, hoppa serien och till sist det andra enkelhindret.

Riktigt svårt blir det om du rider direkt på ett av enkelhindren efter serien.

För att välja galopp trampa ner i höger stigbygel för höger galopp och vänster sitgbygel för vänster galopp. Vik dig inte i sidan. Det är lätt att man som ryttare vill hjälpa till för mycket och då är det lätt att balansen blir fel.

Viktigt är att sitta så still men följsamt som möjligt över serien och låta hästen arbeta sig genom hindren.

Källa: Hippson


Dagens bilder

DATUM: 2011-02-12 / TID: 19:49:41



Vacker tass

Räcer-skritten

Säger bara en sak; BIG:love:



kort uteritt

DATUM: 2011-02-12 / TID: 19:47:04


Idag var det dags för våran premiäridtur. Kändes helt underbart att få sitta på Jippan rygg igen, så som jag längtat!
Jippan var minst sagt taggad till tusen, hann knappt sitta upp förän han nästan backade in i min bil, pappas bil och sedan garagedörrarna sen bar det av rakt upp i luften ;) Han kunde inte stå still med andra ord.

Fick med mig sambon och kameran, det var ju så himla fint väder ute så det satt fint med lite kort. Red en kortare bit innan jag red ner på en åker så vi kunde skritta några varv. Jippan skötte sig helt okej när han hade fått gå av sig lite. Ville ju att han skulle få skritta på helt långa tyglar, men Jippan ville jobba och sökte sig fint till bettet så jag fick möta han halvvägs. Rider ju helt kravlöst just nu men vi körde lite flytt för skänkel osv :)

Är så glad att jag äntligen kan börja rida honom igen, även om det bara är skritt rakt fram i skogen. Idag var han ju som sagt riktigt pigg och verkligen sig själv igen. Han äter med god aptit och dricker hyffsat bra. Har ställt ut två hinkar med vatten till honom, varav en hink är melassvatten så han ska få välja. Gissa vilken hink han väljer? - Ganska självklart att det är melassvattnet :P Huvudsaken är ju att han dricker.

I nästa inlägg kommer lite bilder. Dock inga roliga bilder då vi bara skrittade runt på en åker. Men känslan av att bara få rida igen är obeskrivlig! :D



Min goa kille

DATUM: 2011-02-11 / TID: 21:07:27


Ikväll har jag myst en massa med min skrutt, hann ju inte med det igår. Idag var han sig själv igen, samma gamla temperament och beteende, men mycket mer lugn och harmonisk :)

Kände igenom honom ordentligt medan jag ryktade honom, och han tyckte det var så skönt. Sen var han på mig och gav mig en massa rejäla tungkyssar i hela ansiktet, haha! Han äter och mår jättebra, han har druckit en hel del idag också. Ikväll gav jag han lite ljummet melassvatten och han drack upp 10 liter på nolltid :D

Imorgon ska jag försöka skritta ut han på en sväng tänkte jag, hur detta nu ska gå när han vilat ett bra tag. Han lär ju tycka det är superkul!

Min allra bästa vän :love:


Jag är med och tävlar

DATUM: 2011-02-10 / TID: 21:47:37




Klicka på bilden för att komma till tävlingen!




Lång dag

DATUM: 2011-02-10 / TID: 20:14:13


Har varit i Göteborg hela dagen på utbildning, vilket självklart resulterade i att jag inte hunnit vara hos hästarna idag :( Jippan har iaf druckit och ätit helt ok inatt, han har dock inte druckit något under dagen, det hade inte Cindy heller för den delen. Kan bero på att det snöat/regnat hela dagen vilket gjort att de säkert fått i sig vätska genom t.ex blött hö. Hoppas att han dricker inatt.

Pappa hade åkt hem på lunchen för att ge Jippan sin middagsmedicin, då hade Jippan stått inne i boxen (han kan gå in och ut som han vill på dagarna) och "hängt" litegrann, så han är långt ifrån sig lik.

Imorgon efter jobbet ska jag iaf dit och vara hos honom hela helgen. Han har ju gått ner en hel del i vikt, blivit kantig över baken plus att de har gått loss med klippmaskinen på honom, så han ser ut som han gör just nu. Ska försöka skritta igång honom i helgen, han behöver verkligen komma tillbaka till sin "vardag", för han mår  verkligen inte bättre av att bara stå. Måste ringa kliniken imorgon och prata med min andra veterinär som gjorde hältutredningen och kolla om vi kan skjuta på ridprovet lite. Ska även ringa till min andra klinik och boka en ny tid för Cindys återbesök. Hästarna är verkligen ett heltidsjobb nu, men det är också dem som går före allt i mitt liv just nu.

Jippan har iaf fått en ny foderstat som han älskar. Nämligen lusernhack, rapsolja och vanlig grundpellets. Så får vi se hur det ter sig. Har sojamjöl om han skulle visa proteinbrist, men nu ser han ju som sagt ut som han gör och man får vara väldigt försiktig med kraftfodret nu också. Jag får bara öka någon dl var 3:e dag. Tur att han står halvt som halvt på vila.

Ska försöka få några färska bilder på min lilla sjukling i helgen :)



Dagens fråga

DATUM: 2011-02-09 / TID: 20:58:51


Satt och funderade på det här med försäkringar. Jag är ju evigt tacksam för att jag för det första har mina hästar försäkrade, är ju faktiskt inte alla som har det tyvärr.

Jag kan säga att jag blev lite halvt gråtfärdig när jag fick räkningen idag som var något saftig. Ni kan ju tänka er själva, en häst på klinik i 6 dagar varav 2 dagar är under jourtid. Sen gjorde det väl inte saken bättre att Gastrogard sprutorna kostade 550 kr st och jag skulle köpa 9 stycken :O Försäkringen tar heller inte receptbelagda mediciner, bör tilläggas. Huvudsaken är ju att han blir frisk givetvis..Men nu till frågan:

Hur högt är era hästar försäkrade? Alltså vad är taket på veterinärvården?

Jippan är försäkrad i Agria Bas och har en veterinärvård upp till 60 000 kr. I dagsläget hade jag velat ha honom högre försäkrad då långt över halva veterinärkostnaden redan är använt på mindre än 2 veckor. Vet en del som har upp till 30 000 kr också, men det är ju egentligen ingenting om man ser vad som kan hända och hur snabbt det drar iväg kostnadsmässigt. Säger bara en sak, när det väl händer något så är man verkligen tacksam över att ha en försäkring och det är värt att betala en lite högre premie för att höja summan för veterinärkostnaden.



Jippan är äntligen hemma

DATUM: 2011-02-09 / TID: 20:44:12


När vi kom till kliniken för att hämta hem Jippan var han ganska dämpad och "låg". Han piggnade dock till ganska fort när han fick syn på oss och ville mer än gärna följa med hem. Väl hemma så fick han självklart gå ut i hagen, han var helt överlycklig och dök ner i vattenhinken det första han gjorde och drack upp 6 liter vatten :) Sen hoppade han ut till sommarhagen också, den lilla skurken :P

Han var otroligt kelsjuk så jag var ju bara tvungen att stå och kela och pussa på han ett bra tag innan jag kunde gå därifrån. Han var ganska trött nä jag åkte, men nu ikväll hade han tydligen piggnat till som sjutton och åt som en tok och drack som vanligt ur sin hink :thumbup:

En av djurvårdarna kom och pratade med oss innan vi skulle åka och berättade att hon hade varit ute och gått med Jippan en hel del under dessa dagarna och att hon även hade varit uppe i ridhuset med honom ett par ggr så han fick röra på sig. Sen började hon skratta och sa: "Det där är en väldigt speciell häst"..Hon förklarade vidare och sa att han hittat på en massa bus när de hade varit ute på promenader. "Han kan liksom se saker hur långt bort som helst och skutta och hoppa som en tok, ibland behöver han inte ens se något utan brallar ändå"..Kunde inte göra så mycket annat än att skratta, han ÄR faktiskt väldigt speciell, på många sätt och vis ;)

Till helgen ska jag börja skritta
igång honom igen, i ca 30 minuter om dagen. Ska ju egentligen in nästa vecka igen för att kolla benen på honom men jag har valt att avvakta tills han blir återställd i magen. Så det blir väl skritt och lätt arbete i 2-3 veckor framöver.


Nu ska han äta Gastrogard 1 ggn/dag i 17 dagar och Andapsin 3 ggr/dag i 21 dagar, så det blir väldigt mycket medicinering nu. Får hoppas på att det gör susen och att han blir helt återställd i både mage och ben :)


Överlycklig!

DATUM: 2011-02-09 / TID: 12:30:39


Om 30 minuter åker jag och hämtar hem min prins :D :love: Veterinären ringde klockan 9 imorse och sa att Jippan är hur pigg som helst och har druckit ytterliggare 5 liter inatt och ca 6 liter till igår kväll, så han har fått i sig runt 16-17 liter sen igår natt :) Hon sa att Jippan börjat tröttna och få hemlängtan. Han har börjat bli väldigt stissig och de får inte gå iväg med de andra hästarna i stallet för då blir han skogstokig, det är min häst det! ;)

Alla veterinärer som hittills träffat på Jippan har alla sagt samma sak: "Han är verkligen en bestämd häst som vet vad han vill"..Haha, det är han verkligen! Så de tyckte det var bäst att han fick komma hem, han blir nog inte bättre än så här på bortaplan så jag hoppas han frisknar till ännu mer om han får komma hem!


Ni glömmer väl inte bildstunden tills ikväll? Har inte fått in tillräckligt många "bidrag" än, men så fort jag får det avslutas den. Tänk på att jag publicerar era bilder här på bloggen tillsammans med en fet länk! ;) Så kom igen nu!
Läs HÄR om bildstunden.




Jag har blivit bönhörd?

DATUM: 2011-02-08 / TID: 19:10:06


Veterinären ringde med glada besked idag. Jippan har druckit hela 5 liter vatten inatt, helt själv! :D De har även fått i han 6 liter melassvatten i eftermiddag. Han är tydligen jättepigg och äter som vanligt så de vill ha honom för observation till imorgon iaf. Tänk om jag får hämta hem honom imorgon *hoppas*..  Saknar honom sjukt mycket.

Efter 9 dagar utan att ha druckit en droppe börjar han äntligen smutta på det iaf. Vilken känsla! Är helt överlycklig, bara det håller i sig och han fortsätter på egen hand nu. Tänk att man kan bli så glad över att ens häst dricker lite vatten själv. Sånt som man inte ens tänkte på förut, eller la direkt märke till, som var helt självklart men som nu är som ett mirakel. Jag har iaf lärt mig att uppskatta när hästarna är friska, även om ingen av mina är det nu, så börjar man verkligen tänka och inse hur glad man är av att bara ha en glad och frisk häst som äter och dricker.

Tack alla underbara ni som håller tummarna, ger lyckoönskningar och styrkekramar! Det betyder enormt mycket just nu. Jag har inte hunnit svara på era kommentarer ännu. Men jag säger tack iaf!







Jag orkar snart inte mer...

DATUM: 2011-02-07 / TID: 20:03:11


Jippans status är nu försämrad sedan gårdagen. Han kommer inte igång och dricker och han äter dåligt, även fast han står på behandling.

Veterinären har gjort nästan allt hon kunnat. Idag har de gått in i urinblåsan, eftersom han konstant försöker kissa men det kommer inget, de har gjort ultraljud på både buken och urinblåsan utan att hitta något. Hon har även försökt att ta ett prov från bukvätskan, men det kom inget vilket är positivt ändå, men hon fick ju inte gjort provet som hon ville.

De gör verkligen allt de kan för Jippan. De försöker provocera fram törsten hos honom så långt in det bara går, men sen blir han uttorkad och måste stå på dropp. Igår kväll hade de fått sätta han på 25 liter dropp :(

Jag var så lättad och glad igår, men idag känns allt bara piss. Har suttit och gråtit konstant i 2 timmar nu.. Jag orkar verkligen inte mer. Snart finns det verkligen ingenting att göra ;( Ska försöka sjuksriva mig från jobbet då jag varken kan äta eller sova, har tappat 4 kg på en vecka så jag mår verkligen inget vidare nu... Vad vore livet utan Jippan? - INGENTING!!

Älskade vän :love:


Lundbyskogens RK

DATUM: 2011-02-06 / TID: 21:52:55


Fick ett samtal från Inger förut (min hopptränare). Hon undrade ifall jag ville gå med i styrelsen för Lundbyskogens rk, vilket jag självklart tackade ja till :D Mitt första årsmöte blir den 27:e februari. Ser verkligen fram emot att kunna hjälpa till och anordna tävlingar osv.

Det är Inger som driver ridklubben med hennes privatägda ridhus (där jag rider och tränar). De har alltså ingen ridskoleverksamhet eller liknande utan de driver den mest för skoj skull, så det kan bli väldigt roligt eftersom man slipper allt runtomkring och kan fokusera på vårens tävlingar. Kommer säkert bli en hel del smygreklam här med diverse tävlingar och proppar m.m ;) Ska försöka se till att få fart på deras hemsida också.

Passar på att uppdatera lite om Jippan när jag ändå är i farten. Visserligen finns det inget att uppdatera för vi har inte hört något från veterinären idag. Vi skulle höras när han får komma hem, blir det inte imorgon kommer jag att ringa och höra hur han mår iaf.



Saknad

DATUM: 2011-02-06 / TID: 12:46:12


Gud vad jag saknar min lilla skrutt. Nu var det 2 dagar sedan jag lämnade honom på kliniken, känns som en evighet! Förhoppningsvis kommer han hem imorgon eller på tisdag, då ska jag pussa sönder honom ;) :love:

Är otroligt lättad över att få reda på vad det är som är fel. Tänk om de inte hade hittat något och han skulle nästintill dö av uttorkning, man kan ju liksom inte ha en häst på dropp resten av livet. Nu vill jag bara att han ska komma hem så känns allt som det ska igen! :)





Bildstund

DATUM: 2011-02-05 / TID: 19:57:40


Tänkte jag skulle starta en liten bildstund. Något jag faktiskt hittat på helt själv (finns säkert någon annan som har det men..) så vi får väl se om det är någon som vill haka på ;) Många andra har ju frågestunder, vilket jag säkert också kommer ha framöver. Men nu tänkte jag att ni läsare skall få synas lite på bloggen . Med bildstund menar jag att ni får skicka in era egna bilder som jag sedan publicerar på bloggen tillsammans med eran länk till bloggen, bilddagboken eller vad det nu kan vara. Varje bildstund önskar jag en bild/kategori jag vill att ni mailar till mig. Det kan vara allt från misslyckade bilder, till era bästa bilder osv, självklart är det hästrelaterade bilder jag vill ha!

Den här gången börjar jag med något enkelt och önskar att få se en bild som ger dig känslor. Vill ni får ni gärna skriva några rader information också som jag publicerar. Så maila in era bästa bilder till mig på: [email protected]. Inlägget kommer att publiceras på onsdag nästa vecka om jag minst har fått in 5 bilder. Så det är bara att maila in! :) (ni läsare kommer också att få vara med och påverka och komma med önskemål så småningom). OBS! Glöm inte att ange länken till er blogg i mailen!

 



Då har svaret kommit

DATUM: 2011-02-05 / TID: 15:41:40


Pratade med veterinären förut. De har "svält" Jippan inatt och gjort en gastroskopi på morgonen. Gastroskopi innebär att man går ner med en kamera i magen via munhålan, för er som inte vet. Jippan hade fått ett koliktillstånd vilket gjorde att de misstänkte något i magen. De visade sig att Jippan har magsår :(

Blev ändå otroligt lättad när jag hörde detta, eftersom han nu ska stå på behandling i 3 veckor och sedan ska han i princip vara frisk. Min lilla plutt :love: Han får antagligen komma hem på måndag med fortsatt medicinering.

Veterinären sa att det är väldigt vanligt med magsår nu på vintern då de inte betar så mycket som de gör på sommaren. Så nu skall jag ge honom fri tillgång på grovfodret och byta från müsli till groov 125 istället. Hästar med magsår ska inte fodras med kokt säd eller korn, vilket müslin innehåller. Har läst en del om magsår och behandling med NSAID (t ex Fenylbutazon och Finadyn) kan ge magsår i hela digestionskanalen. Det kan ju förklara varför han slutade att dricka och äta när han gick på fenylbutazonet, det har antagligen retat upp honom ordentligt i magen.

Citerar lite från en sida som jag tyckte var väldigt bra angående magsår:
"Den vuxna hästen. De första symptomen på magproblem börjar oftast på hästens högra sida. Den börjar visa tecken på en stelhet i nacke och bröst-muskulaturen, problem med knän (karpalleden), framkotorna och besvär med ljumskarna. Hästen kan också uppvisa ett lågt Hb.
Andra symptom kan vara att hästen ställer under sig med bakbenen. Den kan också reagera kraftigt när gjorden dras åt. När hästen har utvecklat magsår blir symptomen mer märkbara. Exempel på symptom kan vara dålig päls, pälsen reser sig över magen, kolik, stela muskelrörelser i specifika muskler (se bild), dålig aptit och viktförlust.

Andra symptom är ökad eller minskad salivproduktion, svullna körtlar under ganascherna.

Magproblemen kan också orsaka en störd sköldkörtel. Magen och sköldkörtelproblem orsakas ofta av den typ av utfodring som orsakar allergiska reaktioner."

Började direkt spåna i om detta kan ha med hans lilla annorlunda "rörelsestörning" han fått på sista tiden. Det kanske sitter i ljumskarna och därav kan han inte sträcka ut benen ordentligt? Vem vet.. Har iaf bestämt mig för att skita i återbesöket för benen nästa vecka och ta det om 3 veckor istället när vi ändå ska in och kolla magen. Om det nu har med magen att göra så känns det onödigt att de ska behöva spruta mer leder. Nu är huvudsaken att han blir frisk i magen och börjar äta och dricka igen!

För övrigt var Jippan pigg och allmäntillståndet var mycket bra. Han äter och dricker dock inte. Men så fort det kommer igång får han komma hem igen! :D



Promenad med Cindy

DATUM: 2011-02-05 / TID: 12:13:31


Huga, idag blåser det storm här och är blaskigt överallt. Riktigt skitväder med andra ord.
Tog ut Cindy på en kortare promenad, hon är så ledsen nu när hon får stå själv, men jäklar vad glad hon blev när hon fick komma ut ;) Hon skulle takta heeeela tiden och sparkade bakut och stegrade, så glad blev hon. Jag däremot fick kramp i armen av att hålla den lilla rackaren!

Hon är ganska oförändrad vad gäller hennes skada och hälta (här kan ni läsa om den). Går ganska rent i skritt, men när det kommer till trav så är hon rejält halt :( Undrar om hon någonsin kommer bli bra, jag tvivlar på det faktiskt.. Sen tar det väl en jäkla tid för en kraftig muskelsträckning att läka, om det nu läker. Får ge henne mer tid och se. Ska in på återbesök nu på onsdag med en ny UL koll, om Jippan har fått komma hem då vill säga. Jag har nämligen lämnat transporten på kliniken :bigeyes:

Nu ska jag snart försöka få i mig lite mat. Har väl lyckats få i mig ca 5 mackor på 3 dagar. Så fort jag försöker äta växer det bara i munnen på mig och jag vill bara spy. Har sovit fruktansvärt dåligt om nätterna och drömt en massa mardrömmar om Jippan, att hans cancer kommit tillbaka b.la. :S Den här synen vill jag aldrig se igen! Huga.



Ska vänta på att veterinären ringer under dagen och berättar hur Jippan mår, vad de gjort och om de kommit fram till någonting. Ska försöka orka att ta mig till affären och hyra några filmer och sova lite, har lite sömn att ta igen.



Uppdatering

DATUM: 2011-02-04 / TID: 18:40:46


Har pratat med vetrinären nu. De har inte gjort så mycket med Jippan mer än att ha tagit en del prover som hon ännu inte hunnit kolla på. De har gett han vatten, vilket han självklart inte rört. De har nu kopplat på droppet som han ska stå med under natten, så han lär ju inte dricka då heller eftersom han inte är i behov utav det.

Imorgon ska de göra grundliga undersökningar i magen, kolla tänderna och halsen. Han kommer inte att få komma hem förrän han självmant börjat dricka, så han kan ju få stå på kliniken ett bra tag. Saknar att inte ha honom hemma så man kan kolla till honom, men han har det säkert jättebra.



Klinikbesöket

DATUM: 2011-02-04 / TID: 11:39:34


Har precis kommit hem från kliniken. Jippan fick jag lämna kvar :( Antagligen kommer han få vara under observation under hela helgen. Nu står han i sjukstallet för provtagning, vattenmätning, dropp mm.

Veterinären ska ringa mig i eftermiddag när hon tagit blodprov och lever- och njurvärden och se om hon kan hitta något, men antagligen blir han kvar. Hon gjorde en snabbkoll på honom och lyssnade på hjärta och lungor och kollade allmäntillståndet men kunde inte hitta något konstigt. Däremot har han lite torra slemhinnor, vilket inte är så kontsigt då han inte dricker.
Får hoppas att han kommer igång och börjar dricka, eller att de iallafall hittar orsaken till varför han beter sig som han gör.

Återkommer med en uppdatering senare när veterinären har ringt.

Saknar! :love: ;(


Panikattack!

DATUM: 2011-02-03 / TID: 23:56:06


Har precis varit ute (mitt i natten) och gått med Jippan. Under kvällen fick han kraftig galla med värme, puls och sprängande blodådror på ena bakbenet, trodde att att något tillstött och att vi skulle ta upp det med veterinären imorgon.. Men sen var jag tvungen att titta till honom en gång vid 22.30 tiden då jag hade en dålig magkänsla.

När jag kom ut var han vätskefylld i samtliga ben med värme och ökad puls. Vätskan hade alltså gått ut i benen på honom. Var rädd att det var något fel på njurarna eller att han inte kunde kissa så jag ringde till mamma i ren panik så hon fick ringa jouren. Under tiden gick jag ut och gick i ett friskt tempo. Jippan var hur pigg som helst och skulle putta och busa med mig, han slängde med huvudet och försökte smyga iväg i trav och höll på som attan. Veterinären ville vi skulle avvakta tills imorgon då han ändå har tid på kliniken, men att vi skulle, precis som jag gjorde, gå ut och gå med honom så blodcirkulationen kom igång.

Efter 15-20 minuter i skritt var han hur torr och fin i benen som helst, ingen värme, svullnad eller fyllda ådror.
Nu ska jag försöka sova en stund, ska upp om 5 timmar. Det kommer bli en lååång dag imorgon :(


Jag ger snart upp hoppet...

DATUM: 2011-02-03 / TID: 20:54:15


Det ser inte ljust ut för min lilla Jippan. Vet snart inte vad jag skall göra ;(

Fick ta ut veterinären förut som satte dropp på honom, 5 liter fick han i sig iaf men det är ju ingenting! Veterinären sa att det var tur att jag tog ut honom, för Jippan är rejält uttorkad! Han satte dit en fast kateter ifall han skulle behöva dropp imorgon bitti igen. Han sprutade även i en massa b-vitamin i droppet.

Har bokat tid kl 8.30 imorgon bitti på kliniken så får de utreda vad som felas. Tänk om han fått något propp i huvudet eller nått :S Jag är så jäkla orolig, kan varken äta eller sova..Känner mig bara helt borta :( Nu äter han knappt heller, bara hö, vilket jag knappt vågar att ge honom för snart åker han väl på kolik..

Om du ändå kunde prata...




Bloggar jag läser

DATUM: 2011-02-03 / TID: 11:56:46


I brist på annat att göra tänkte jag skriva vilka bloggar jag läser just nu. Lägger ut länk, bild och kort information vad jag tycker om bloggen. Ni som inte vill bli länkade får säga till så tar jag bort er isåfall.
Jag läser självklart en massa andra också, men det kanske kommer en del 2 så småningom ;)

Topriders

En annorlunda typ av skvallerblogg.
Mycket intressant blogg att läsa som gör
att man kan hålla koll på alla möjliga bloggar.
Tjejen som ligger bakom verkar vara en trevlig tjej som inte är
ute efter att såga och såra någon.
Snygg design med en massa bra inlägg :thumbup:
















minfux.blogg.se
Josefine med hennes ridtravare Guns Ballerina.
Har följt Josse och Bellie ända sedan hon fick hem sin fina fuxmärr ;)
En rolig och intressant blogg med både filmer och fina bilder där man
kan följa deras utveckling tillsammans!
















qodrofenia.bloggplatsen.se
Hanna med sin underbara ridtravare Knas.
En häst med mycket utstrålning enligt mitt tycke ;)
Har följt Hanna och Knas ett bra tag via blogg och andra forum.
En bra blogg med mycket intressanta inlägg om b.la övningar, foder och mycket annat!






ejankolifejan.blogg.se
Sofie med sin ridtravare Ejan. Ett grymt snyggt ekipage som plockar fina priser på tävlingarna.
Har följt Sofie och Ejan i några år nu, måste säga att de gör otroliga framsteg tillsammans!
Har även varit och sett dem Live på dressyrtävling.
Hon har inte riktigt kommit igång med sin blogg fullt ut, men den är på god väg.






ridinghorse.blogg.se
Caroline som har varit medryttare till många olika hästar.
En tjej som ständigt utvecklas och verkligen vill lära sig hela tiden.
Läste idag att hon ska börja rida sin förra medryttarhäst Zäta igen.
Otroligt kul tycker jag då jag vet hur mycket denna häst betyder för henne.






marineprinsen.devote.se

En jättegullig tjej vid namn Malin.
Äger en riktigt snygg svart springare - Marine Prinsen, en häst i min smak.
Här kan man följa henne och kallblodstravarens utveckling tillsammans.






Fortsatt uppdatering...

DATUM: 2011-02-03 / TID: 09:47:24


Har precis pratat med vetrinären om proverna som kommit. Allt såg helt normalt ut, han var något låg på röda blodkroppar som kan förklara varför han inte dricker.

Han har väl lyckats få i sig 2-3 cm vatten ur en 20-liters hink inatt, men inte mer än så. Han är otroligt pigg, vilket jag inte kan förstå men han har svarat riktigt bra på det antiinflammatoriska han fick igår!

Nu får han gå ute och hade bra så hoppas jag på att han börjar dricka snart. Läget är under kontroll ;) Jag håller kontakten med veterinären och ser så att allt går åt rätt håll. Tänkte jag skulle försöka skritta han en sväng sedan, blir nog via töm isf så han får röra lite på sig, det kan nog få igång törsten hos honom.

Min häst är en knepig häst! ;)


Tips - Hoppning

DATUM: 2011-02-02 / TID: 21:28:42


Tänkte jag skulle tipsa om en sida där du kan läsa om de olika avstånden mellan hinder i hoppningen. Allt från bommar och cavaletti till seriehinder. Riktigt bra då det är svårt att hålla koll och komma ihåg alla avstånd i huvudet ;) Klicka på bilden för att komma till sidan!




Veterinärbesöket

DATUM: 2011-02-02 / TID: 19:43:32


Veterinären var ju som sagt ute. Jippan var inte tvungen att slangas med vatten, däremot kommer han få stå på dropp från och med imorgon bitti om han inte börjat dricka under natten.

Veterinären kunde
verkligen inte förstå vad det är som felas, han hade aldrig varit med om något liknande. Han tog blodprov som vi får svar på imorgon, ska ringa han runt kl 9. Jippan har ingen feber och fick därför gå ut några timmar nu ikväll, vilket uppskattades! :)

Jag och mamma har lyckats få i han ca 4 liter vatten idag. Ljummet vatten med upplöst hästgodis i, det tyckte han var mumma och slurpade och drack som tusan, men något annat vatten dricker han inte! Han är även mycket försiktg med vad han stoppar i sig, jag tror han är rädd att det ska vara butta i det för han ratar verkligen det. Jag fick i han ett äpple, lite betfor (framsteg) och blötlagd musli. Vattnet lapar han i sig (slickar som en katt), antagligen för att han måste känna vad det smakar. Märkligt!

Veterinären sa att Jippan är rejält uttorkad, men ändå väldigt pigg. Därför ville han vänta tills imorgon bitti så man slipper sitta och bevaka droppet inatt, sen ville han även se vad provsvaren visar.. Så vi får väl se helt enkelt. Nu har han fått antiinflammatoriskt i blodet. Det veterinären tyckte var väldigt kontigt va att Jippan fått såpass hög feber med butta i kroppen, eftersom det verkar som feberdämpande så borde Jippan haft en rejäl feber när han låg på 39.7. Det är ungefär som att vi tar alvedon mot febern så det är väldigt konstigt att han hade feber öht. Han kunde verkligen inte förstå varför Jippan lagt på detta konstiga beteende.




I väntans tider

DATUM: 2011-02-02 / TID: 09:58:14


Pratade med veterinären imorse som kommer ut kl 14.  Idag hade Jippan ingen temp igen, men han äter och dricker fortfarande väldigt dåligt. Har lyckats få i han lite blötlagd müsli och några morötter nu på morgonen.

Jag uppdaterar senare när veterinären varit här. Hoppas inte det är något allvarligt med min lilla plutt :S



Säljes

DATUM: 2011-02-01 / TID: 21:57:02


Thorowgood T4 young rider. Allround mot hopp, 16,5 tum. Fish-ilägg, välj mellan vid - xvid.
Sparsamt använd, nästintill nyskick. Kan skickas!

Pris: 2 200:-

Maila mig vid intresse: [email protected]


Något dammig på bilderna











Kritiskt läge

DATUM: 2011-02-01 / TID: 20:31:07


Imorgon bitti kommer veterinären ut och slangar Jippan med vatten. Jag trodde han skulle börja dricka idag då han var mycket piggare och ingen temp. Men han har inte rört en enda droppe vatten :O Så nu har han inte druckit sen i lördags natt och han börjar bli rejält uttorkad.

Ringde veterinären på kliniken och rådfrågade hur jag skulle göra och han gav mig en massa tips och trix för att få han att dricka, men icke! Han tyckte jag skulle avvakta tills imorgon bitti så får det helt enkelt stoppa ner en slang i magen och tvinga i han vatten.

Nu ikväll hade han fått feber igen, så han är antagligen påväg mot en ny topp. Han måste fått i sig en rejäl infektion av något slag, så imorgon blir det utredning. Stackars min lilla kille :(

Jag har aldrig varit med om det här beteende tidigare. Att de blir trötta och slöa och tappar aptiten och inte vill äta när de har feber är ju en sak, men det konstiga är att han äter allt som är torrt, men så fort det är minsta lilla vattendroppe så blir han helt förskrämd.

Jippan älskar ju t.ex äpplen, det är en av hans största favoriter och även morötter. Så vi åkte iväg och köpte morötter, äpplen och äppeljuice. Morötterna äter han med god aptit men så fort jag lägger på några droppar vatten så vägrar han äta. Och äpplena ratade han, antagligen för att det är saftigt och vätska. Han äter musli men inte ihop med betfor för det är blött. Han står då och sorterar bort muslin ur betforen och är väldigt försiktig med vad han äter. Ger jag han godis luktar han på den jättelänge, tar den försiktigt med framtänderna och drar den sakta in i munnen för att se hur den smakar.. Riktigt konstigt beteende tycker jag. Han står även och håller på med munnen en jädra massa, precis som om han försöker spotta ut något som smakar pyton, men jag kan inte se något.

Funderar på om Fenylbutazonet kan ha gett honom någon biverkning..Jag kan helt enkelt inte fatta det. Får se vad proverna visar imorgon för det här är riktigt skumt! :S



Fördomar om travare - ett hett ämne?

DATUM: 2011-02-01 / TID: 09:36:28


Många med ridtravare upplever ofta ganska mycket fördomar om deras kära hästar och blir väldigt upprörda över detta.

Det finns alla typer av hästmänniskor med alla dess möjliga inriktningar och mål. Vi alla är olika och det måste vi få vara, alla har sina åsikter och synpunkter på saker och ting, och tänk om vi alla tyckte lika, tänk vilken värld vi skulle leva i då!

Jag själv har aldrig någonsin stött på någon fördom om travare. Visserligen har jag aldrig varit ute på tävlingsbanorna med Jippan, men jag jobbar bl.a i en butik där jag stöter på väldigt mycket hästfolk varje dag där vi disskuterar hästar och olika hästraser. Jag har mer fått en positiv attityd när jag säger att jag är ägare till ett varmblod - en travare! Folk blir intresserade och frågar allt möjligt vad gäller träning osv.

Jag kan tänka mig att det många gånger sitter i "en ridtravares huvud" att vi upplever fördomar, för det är det enda vi uppmärksammar oss på. Vi vet att vi har hästar med de inte allt för bästa förutsättningarna både ridmässigt och exteriörmässigt sett. Vi vet att våra hästar inte har en bra hopp- eller dressyrstam, men vad sjutton gör det? Huvudsaken är väl att du som ryttare och hästägare får ut det du vill med din ridning och skaffar häst utefter dina mål och krav?

Det finns väldigt många fina och väridna travare på både dressyr- och hoppbanorna runtom i landet, och om folk tittar snett på det så har det bara med avundsjuka att göra, inget annat! Jag tror att de som verkligen vill satsa på sina ridtravare och når sina mål ska stå upp för detta och inte skämmas över att ha en ridtravare, för det är just det jag tror att många gör. Därav upplever man själv fördomar, man inbillar sig att folk får en nedlåtande ton.

Sen är jag en sådan människa som gillar väldigt mycket utmaningar och jag tror att det var just därför jag valde en ridtravare, han har långt ifrån de bästa förutsättningarna för att bli den perfekta ridhästen men varje litet framsteg vi gör är guld värt och det är det jag tycker är hela grejen med ridningen - att utvecklas tillsammans! Han är perfekt för mig och mina mål och det är just det som är huvudsaken! Hade jag velat satsa riktigt hårt på dressyr eller hoppning så hade jag valt att skaffa mig att halvblod med bra förutsättningar, men nu är jag inte ute efter det.

Jag tror att väldigt många med ridtravare jämför sig allt för mycket med exempelvis halvbloden, halvbloden har mycket bättre förutsättningar - de är avlade för ridning, det är inte en travare och vi kan därför inte sitta och säga att våra ridtravare har lika bra förutsättningar - för det har dem inte och så är det, det är också sånt här som gör att fördomarna mot ridtravare uppkommer.

Det finns som sagt väldigt många och fina ridtravare som har hamnat i rätt händer och som är otroligt välridna som har gått långt och kommer gå långt, men det är långt ifrån alla. Det är en tanke man ska ha med sig när man skaffar en ridtravare! Det krävs enormt tålamod och tid för att skola om en travare till en bra ridhäst.

Så alla ridtravarägare, kämpa på och var stolt över din häst! :thumbup:



Ännu en tidig morgon i stallet

DATUM: 2011-02-01 / TID: 08:22:00


Var istallet vid 7-tiden imorse. Farsan ringde och sa att Jippan var betydligt piggare idag och hade i vanlig ordning gnäggat när han kom in i stallet.
"Nu väntar jag bara på att han ska börja veva med huvudet också när jag kommer, sen vet vi att allt är som det ska"
sa han, haha!

Han har även börjat dricka igen, inte jättemycket men han har fått i sig runt 8 liter inatt iaf. Han brukar normalt dricka 20-23 liter under en natt men det går åt rätt håll iaf. Tempade honom och han låg på 37.6, alltså ingen temp! :D Han brukar normalt ligga runt 36.7-37.3 men 0.3 grader över det kallar jag inte feber.

Var ju inställd på att ringa veterinären nu på morgonen, men det känns inte som någon större idé då han inte längre har feber plus att han både börjat dricka vatten och äta sitt kraftfoder. Jag skall hålla koll på han under dagen och skulle han bli dålig igen får jag självklart ringa ut veterinären om inte annat ska han få gå ut en sväng idag, han längtar verkligen ut, stackarn! Har inte vågat ha han ute i detta blås och regnväder då han haft såpass hög feber.

Nu börjar även jag må bättre, har varit så jäkla mycket nu på sista tiden så jag har varit helt snurrig i huvudet. Jag har mer eller mindre bott i bilen eftersom jag har lite mer än 2 mil till stallet så har det blivit väldigt mycket åkande. Idag blir det till att vila upp mig ordentligt och bara slappa, sen går jag heldag imorgon och är ledig resten av veckan! Lovely! :)

Nu ska jag sätta mig med kaffekoppen och läsa igenom alla bloggar jag följer, känner att jag har en del att ta igen ;)




bloglovin
En ridtravares vardag -


RSS 2.0