Uteritt

DATUM: 2011-03-31 / TID: 13:09:48


Red ut en ganska bra sväng i regnet idag. Jättemysigt tycker jag :) Skrittade honom lång och låg ganska länge innan jag joggade igång honom och sedan tog jag en lite galopp på det också! Hur härligt som helst.

Jippan skötte sig jättebra, även fast det blåste en massa och han gärna blir en aningen stissig, men han tog det ganska lugnt och vackert måste jag säga ;) Han var lite tung i handen idag också och jag fick det inte riktigt att släppa. Körde en hel del skänkelvikningar, övergångar, tempoväxlingar mm, men han tyckte minsann att matte kunde bära upp honom idag. Hihi..

I helgen är det tävling, självklart
ska vi inte vara med, men jag ska dit och bygga bana och hjälpa till. Tänkte försöka satsa på en liten clearround den 25:e april, enbart för skoj skull. Vi får väl se om vi hinner träna lite tills dess :) Han har tappat en hel del kondition har jag märkt, han blir ganska lätt andfådd och trött så vi tar det sakta men säkert. Han har även börjat fälla en hel del nu också och bara det tar ju mycket på hans energi.


Lördag

DATUM: 2011-03-28 / TID: 21:14:43


Usch.. Jag känner mig verkligen oaktiv på bloggen just nu. Har väldigt mycket på jobbet nu och är i full gång att sätta igång Jippan, sen är jag alltid lite smådeppig såhär års innan våren kommer :)

I lördags blev det en uteritt för Jippans del. Han skötte sig exemplariskt! :D Joggade honom en hel del och han hade ett härligt och sansat tempo med en trevlig takt. Inget ökande eller minskade utan ren jogging i ett jättefint tempo. Sådan där takt som man bara sitter och svävar på ;)

Idag har han fått vila, var inte hemma förren vid 19.30 så det blev lite sent. Imorgon kväll kommer jag åka dit och rida honom, har inte bestämt vad det blir än. Det återstår att se.


Promenad

DATUM: 2011-03-25 / TID: 20:18:08


Blev en promenad i solnedgången ikväll med Jippan :) Hur mysigt som helst. Gick en ganska bra runda faktiskt, fast fort gick det ;) Han är så go min lilla prins för han ska alltid hålla på att busa med mig när jag går brevid. Han puttar på mig om jag går för sakta, sen ska han alltid hålla på att bita i grimskaftet och gå och suga och tugga på det. Sötnöten >.<

Imorgon ska jag försöka hinna ut sväng efter jobbet, sen blir det krogen för mig och en kompis! :D Det kan jag behöva!

:love:


Det blir inte alltid som man tänkt sig

DATUM: 2011-03-24 / TID: 18:23:20


Skulle ridit ut idag i det fina vårvädret. Tanken var att rida ut en bra sväng i skogen, men som vanligt blåser det helt katastrofalt och Jippan blir helt skogstokig, så jag red bort en vända till grusplanen istället och körde lite tempoväxlingar.

Jippan var lite ofokuserad, som vanligt när det blåser, så vi tränade inte så jättelänge. Han kändes kanonfin, dock var han lite tung idag och som sagt, inte lika fokuserad, men jag är helt klart nöjd! :)

Är riktigt sugen på att börja träna igen. Både hoppning och dressyr, men det får vänta ett litet tag till, tills han är helt igång.

Imorgon ska jag försöka rida ut på kvällen efter jobbet, om det slutat blåsa så!



Tips, knep och gamla huskurer

DATUM: 2011-03-24 / TID: 16:37:48


Luktproblem

Om du blandar avmaskningsmedel eller medicin i fodret och hästen vägrar att äta, beror det oftast på lukten. Det problemet kan du lösa genom att du försiktigt stryker ett par droppar eukalyptusolja invid hästens näsborrar. Då blockeras luktsinnet tillfälligt och förhoppningsvis kommer hästen då att äta upp all sin mat.



Magiskt

DATUM: 2011-03-22 / TID: 20:56:05


Blev lite ridning på banan idag med fokus på "flytta för skänkel" i alla dess olika former ;) Förstod inte alls vad som hände, men vi lekte runt som på moln. Jippan var otroligt lyhörd och jättestadig och fin. Han flöt på jättefint och man kunde bara sitta där uppepå ryggen och leka fram massa olika rörelser som jag inte ens visste att Jippan kunde. Det var helt magiskt med andra ord. Var riktigt längesen jag upplevde denna känslan på en hästrygg :D

Han är visserligen inne i en riktigt bra period och han mår bättre än någonsin. Hans ögon gnistrar och strålar och han vill inget annat än att bara för jobba ;) Superkul! Det kan vi behöva.

Imorgon kommer han dessvärre få vila då jag ska jobba till sent på kvällen. Men på torsdag blir det nog uteritt med lite tempoväxlingar :)


Uteritt

DATUM: 2011-03-20 / TID: 12:36:20


Passade på att ge mig ut på en lång uteritt idag i det fina vädret. Jippan var pigg och framåt som vanligt och jobbade på bra. Var lite svårt för honom att gå när vi kom in i skogen där det låg en massa snö. Tog lite trav idag också, vilket uppskattades!:D

Efter ridturen stretchade jag igenom honom ordentligt. Märks att han fortfarande är lite stel i musklerna då han inte är helt igång. Han är speciellt stel i nacken och är inte alls lika smidig som han varit förut, men det kommer väl hoppas jag. Ska ta ut min ET snart också, men just nu är hon på utbildning långt bort och kommer inte hem förän tidigast påsk. Så jag får se om jag väntar på henne eller om jag åker till Lidköping när min kompis tar ut sin ET från Värmland :)


Film från gårdagen

DATUM: 2011-03-20 / TID: 10:32:16


Lägger upp en liten film från igår. Dock går han i världens undertempo, därav blir han också lite hängig i handen och går ibland bakom hand. Jag vågade inte driva på honom heller då han var rädd för att halka. Det var isflak under snön på vissa ställen plus att han fick snöstyltor.. Men jag bjuder på filmen ändå ;)



Dressyr

DATUM: 2011-03-19 / TID: 21:28:08


Fick bli lite ridning på banan idag, där det var minst snö. Körde igång honom ytterst lite i traven idag också :) Han skötte sig kanon, även fast han inte riktigt bjöd till framåt då han var rädd för att halka. Sen var vi lite oense om vilken form han skulle gå i, han ville gärna gå i en lång och låg form som han har fått göra ett bra tag nu. Han har blivit lite bortskämd med att få gå med huvudet i backen och bara strosa ;)

Imorgon SKA jag rida ut. Hoppas det blir lika fint väder som det varit idag! :)


Ingen ridning

DATUM: 2011-03-18 / TID: 22:03:42


Det blev ingen ridning idag! :( På tok för mycket tösnö och Jippan har inga sulor, och det blir så himla jobbigt för honom. Ska försöka göra ett nytt försök imorgon tänkte jag.

Återkommer om update då :D


Skrittjobb

DATUM: 2011-03-17 / TID: 21:26:29


Hann rida igenom Jippan lite innan det blev mörkt ikväll. Han var pigg och glad som satan och tänkte framåt till 110% vilket jag utnyttjade till max ;) Blev bara ca 20 minuters skritt idag med en rejäl uppvärmning, lite "samling" och lite skänkelvikningar och serpentiner. Han skötte sig kanon, han är verkligen inne i en riktigt fin period just nu då han är väldigt arbetsvillig och lyhörd, gillas! :)

Imorgon ska jag försöka ge mig ut på en lite längre tur i skogen tänkte jag, det ska ju tydligen komma 10-15 cm nysnö inatt så vi får väl se hur det går nu när han inte längre har snösulorna :(



Dressyr

DATUM: 2011-03-15 / TID: 22:26:47


Blev lite ridning på banan idag med min älskade prins. Självklart i skritt, men vi fokuserade på själva dressyren och körde en massa tempoväxlingar i skritt, korta och länga, serpentiner, sidvärtes, öppnor mm..
Jisses så fin han kändes!! :) Fick in en riktigt bra känsla, som man inte får alltför ofta. Han var verkligen helt jäkla underbar!

Hans lilla knöl var nästan helt borta idag, den var väl ungefär som en femkrona nu, så imorgon är den nog helt borta. Tyvärr kommer jag inte ha tid att åka dit imorgon :( Vi håller på att bygga om hela butiken på jobbet så jag kommer vara på jobbet minst 12 timmar imorgon. Men på torsdag ska jag försöka motionera honom igen.


Underbart

DATUM: 2011-03-13 / TID: 19:20:39


Började min dag med att skritta ut en längre sväng med Jippan! :) Var verkligen hur mysigt som helst. Han skötte sig kanon och vi var ute i ca 45 minuter och bara strosade runt i skogen. Jag är helt överlycklig över att få rida honom igen!

Hans knöl mellan frambenen hade gått ner väldigt mycket idag och fortsätter det i denna takten så är den borta på 2-3 dagar :)

Imorgon ska han få vila, sen blir det skritt igen på tisdag! :D

Ligger lite efter med bloggandet. Men jag har mått ganska dåligt den sista tiden. Dels har jag varit sjuk, sen har det hänt väldigt mycket och jag är fortfarande inne i något slags "trauma" känns det som. Bara allt går åt rätt håll nu och våren kommer så blir det nog bra igen! :)

Min fina prins för 1½ år sedan.


Uteritt

DATUM: 2011-03-12 / TID: 19:18:38


Idag hade Jippans knöl på bringan gått ner ytterliggare och var inte alls lika "fylld" :) Gav mig ut på en härlig ridtur nu ikväll och han skötte sig kalas! Han ville skritta på riktigt fort idag, vilket jag också lät honom göra. Vill att han går av sig energin samt att han får ta i och gå genom hela kroppen. Så jag la ner honom i en väldigt djup och låg form och lät han skritta på. Jäklar vad han tog i och jobbade, han var verkligen jättefin med ett riktigt gung i steget.

Sen blev han givetvis uppjagad för brevlådor, soptunnor och allt därtill på hemvägen så då var det skritt i 120 :P Är jättenöjd så länge jag bara får sitta och åka med och njuta. Begär inte så mycket annat i dagsläget faktiskt ;)



Film från senaste longeringen

DATUM: 2011-03-11 / TID: 12:30:47


Kom på att jag filmade lite häromdagen då jag longerade Jippan. Då han hade feber och var slö (visste ju inte det då). Såhär rör han sig i dagsläget iaf, även om det är lite svårt att se kanske. Är lite svårt att filma och longera samtidigt. Orkade inte göra en "film" utav det, jag har bara slängt ihop filmklippen.

Kommentera gärna hur det ser ut, men tänk på att han är segare än normalt.


Ridtur

DATUM: 2011-03-11 / TID: 12:22:41


Gav mig ut på en mysig ridtur i skogen! :) Jippan var pigg och framåt som vanligt! Lät han gå på helt långa tyglar hela vägen och han gick och strosade med huvudet i backen och frustade. Var ute i ca 30 minuter. Var lite jobbigt då han fick sjujäkla styltor under fötterna, men vi får försöka stå ut och hoppas att våren kommer snart!

När vi kom tillbaka till stallet skulle jag stretcha igenom honom lite tänkte jag. Körde den gamla vanliga visan med att han skulle ta morot mellan frambenen, bak vid flanken osv. Gick jättebra tills vi kom till vänstersidan, då han försökte ta moroten vid flanken men sen bara han pep till och vägrade vända huvudet mot mig. Han gick mest runt i cirklar, så det verkar som om han är väldigt stel i musklerna, han ville inte alls sträcka ut nacken till vänster :| Gav honom lite massage på båda sidor och sedan försökte jag stretcha ut halsen genom att trycka längst upp på halsen samtidigt som jag sakta drog huvudet mot mig. Det var väldigt stelt kan jag lova, men efter ett tag blev han mjukare och mjukare. Märkligt, han har alltid varit väldigt mjuk och böjlig i halsen. Men nu har han ju stått också, så det kan ju mycket väl vara så att musklerna dragit ihop sig.

Ibland funderar jag på om han inte kan ha något virus/sjukdom i kroppen som bidragit till alla hans "skador",sjukdomar och feber,  som också gör att han svullnar upp lite varstans och är stel i musklerna. Vi får se vad som händer helt enkelt.

Min fina kille idag, med världens snöstyltor.


Ringt kliniken

DATUM: 2011-03-11 / TID: 09:05:31


Igår ringde jag kliniken och fick egentligen en tid idag på eftermiddagen, men knölen på halsen har gått ner helt tills idag och bulan vid bringan var redan mindre, så jag ringde till min veterinären (som haft mest hand om Jippan) och förklarade allt från början. Hon trodde att han har varit med om något trauma, alltså slagit i sig eller något liknande. Hon trodde även att de båda knölarna kunde ha ett samband. Jag mailade även över bilderna till henne och hon tyckte det såg ut som en vanlig hematom eller en vätskefyllnad av något slag.

Jag frågade hur jag skulle göra, om jag fortfarande skulle komma in och hon tyckte att jag skulle avvakta under helgen och se hur han mår. Han är ju feberfri, äter och dricker och kissar och bajsar som vanligt. Hon tyckte även att jag skulle ge mig ut och motionera honom så han får igång blodcirkulationen. Han har stått väldigt länge till och från och haft diverse skador på detta plus att han antagligen har väldigt dåligt immunförsvar för tillfället. Så han behöver komma igång och röra på sig, vilket jag försökt med ett tag nu, men det har ju ständigt dykt upp nya saker :(

Hon har även jouren i helgen, så var det något fick jag ringa henne närsomhelst. Hon är verkligen en utav de bästa veterinärer jag någonsin haft att göra med och det känns så jäkla bra. Dessutom känner hon Jippan väldigt väl då hon hade hand om honom från dag 1 på kliniken när han kom in med magsår.

Så jag har valt att avvakta och se. Han blir så stressad av att åka till kliniken fram och tillbaka och det är synd att stressa upp honom i "onödan". Ska istället försöka ge mig ut på en skrittrunda i det fina vädret! :)

Förlåt att jag inte svarat på era kommentarer, jag har varit helt orklös och trött. Det tar så himla mycket energi och krafter när allt kommer på en gång. Men jag hoppas nu att Jippan är sjuk för sista gången! Tack alla för ert stöd och era tips. Jag läser och tar åt mig av dem!



Jag ger upp!

DATUM: 2011-03-10 / TID: 12:35:17


Jippan hade ingen feber idag. Hans knöl på halsen hade gått ner ganska mycket. Provade att massera den försiktigt och då försvann den nästan helt :| Däremot har det ju blossat upp en ny sak, vilket inte är helt ovanligt för att vara oss :( Han har nämligen fått en ny "knöl" vid/på bogen, denna är dock mycket lösare och känns som en vattenfylld ballong ungefär. Den är helt lealös och den går liksom att gunga fram och tillbaka. Mycket konstig grej.

Lägger ut lite bilder. Vet inte vad jag ska skriva längre :(

Knölen idag.


Knölen efter massage


Hans nya knöl :(




Kort update

DATUM: 2011-03-09 / TID: 08:03:22


Uppdaterar lite kort innan jag måste rusa iväg till jobbet. Jippans feber gick ner igårkväll till 38.5 grader. Nu på morgonen hade han 37.6 - alltså ingen temp! Knölen på halsen är fortfarande kvar, så jag antar att det kan vara så att han fått något litet sår i halsen efter gastroskopin, vilket också kan förklara febern. Vi får se vad som händer och om knölen går ner.

Hinner tyvärr inte åka ut till stallet idag, men farsan får hålla mig uppdaterad. Återkommer senare!


Nu får det väl räcka?

DATUM: 2011-03-08 / TID: 18:51:14


Åkte ut till stallet efter jobbet. Det första jag gjorde var att känna igenom Jippans ben som var kanonfint. Inte den minsta lilla gallan. Däremot fick jag en chock när jag tog av honom täcket och upptäcker världens knöl på halsen :( Vet i tusan vad det kan vara, men den var mjuk iaf så jag misstänker att det kan vara en hematom eller något liknande.

Hade tänkt att ge mig ut på en tur i skogen, men eftersom det nästan blåste storm så bestämde jag mig för att longera lite på banan istället. Tur var väl det, för Jippan började hosta 4-5 ggr och verkade allmänt seg så jag skrittade honom lite samt tog lite trav för att se hur han rörde sig, sen gick jag in i stallet igen då han inte alls var sig själv. Han brukar ju hoppa och skutta när jag longerar och allmänt bete sig som en liten tupp, men idag var han väldigt lugn och dämpad.

Tempade honom och han
hade såklart temp. 38.7 grader :( Kan ju vara så att det bara är en "vanlig" förkylning då han både är snuvig och hostar. Tempade honom för någon timma sedan innan jag åkte därifrån och då hade tempen stigit till 38.9, så jag antar att han är påväg mot en febertopp. Pappa skulle tempa honom senare ikväll så hör han av sig. Jag blir helt trött på allt och det känns inte rättvist mot Jippan att han ska få må så här dåligt heller. Jag avvaktar och ser vad som händer, om han eventuellt kan få en antibiotika kur om han inte blir bättre. Blir han inte frisk nu är det nog tyvärr så att han aldrig blir frisk :( Känns som jag gjort allt vad jag kunnat, men snart finns det inget mer att göra. Det blossar upp nya saker varje dag och jag tappar helt enkelt kontrollen.

Bild på knölen. Någon som kan ha en aning om vad detta kan vara?!


Dålig uppdatering

DATUM: 2011-03-08 / TID: 07:09:27


Det har blivit lite dålig uppdatering här på bloggen, men jag hann aldrig med ett inlägg igår. Jippan fick vila igår och jag var inte ens i stallet då jag jobbade heldag. Idag ska jag dit efter jobbet vid 14-tiden och rida ut en sväng i det fina vädret tänkte jag :) Hur det ska gå återstår att se, hihi! Uppdatering kommer senare!


Styrelsemöte

DATUM: 2011-03-06 / TID: 20:34:00


Har precis kommit hem från styrelsemötet med ridklubben. Idag planerades vårens tävlingar in och vi fixade ihop en klubbtidning med proppar och allmän information.

Den första tävlingen blir den 2:a april och börjar med en clearroundhoppning där höjderna är: 20-110 cm. Sen blir det även en egen klass (Klass 1) därefter med omhoppning. Där kommer höjderna att kunna väjas mellan 30, 65 och 100 cm.

Nästa tävling därefter, den 25:e april blir en clearround med höjderna: 25, 50, 75 och 100 cm sen blir det även "kamrathoppning" där man tävlar två och två.

Den sista tävlingen innan sommaren blir en dressyrtävling där klasserna LD: (vilken utav dem är inte beslutat än), LC:1, LB:1 och LA:1. Efter det blir det en "Mixa och Matcha" tävling där två ryttare byter hästar och tävlar en LC:1.

Vi hade ett riktigt trevligt möte och jag tycker det är skitkul att kunna vara med :) Synd bara att den första tävlingen är redan om ca 4 veckor, annars hade jag gärna varit med på en liten clarround med Jippan. Tyvärr tror jag inte att vi är helt igång och redo för det då, men jag hade verkligen velat. Möjligtvis om jag tar en 40 cm runda i trav typ. Vi får se hur jag gör och hur Jippan känns, någon gång ska vi ju debutera :)


Ridtur på banan

DATUM: 2011-03-06 / TID: 20:19:21


Var uppe tidigt imorse och red ett kortare pass på banan med Jippan. Han kändes väldigt trevlig och framåt och allmänt fräsch. Blev lite filmning också, men självklart glömde jag filmkameran hemma hos farsan. Så tyvärr kan jag inte bjuda på någon film idag iaf.

Tog faktiskt några korta vändor i trav idag. Han kändes så himla pigg och framåt så jag lät han rulla på lite i trav. Han har ju inte stått helt still så jag behöver ju inte skritta honom i flera veckor, men jag ska ta det lugnt med honom ändå.

Kollade igenom filmen snabbt efter ridturen och jag kan inte se någon orenhet eller hälta. Däremot såg jag att det underlaget är lite ojämnare kan han "halta" till i tre steg och sedan gå helt rent. Funderar dock på om detta kan vara att han ömmar lite i sulan eller nåt. Han haltar ju liksom inte till ett enda steg i trav och har han ont i skritt borde han även ha det i trav, kan jag tycka iaf. Jag fortsätter att rida och sätta igång honom ordentligt så får vi se vad tiden visar. Har han ont så lär han ju visa det allteftersom. Känns inte som om det är någon idé att börja en ny hältutredning på en annan klinik så länge han känns fräsch :)

Kanske ska tillägga att hans rygg inte längre är spänd heller, han är hur mjuk och och fin som helst och reagerar inget vid beröring :D

Min fina kille :love:

 



Tips, knep och gamla huskurer

DATUM: 2011-03-05 / TID: 18:09:46


Arbete efter maten

Visst är det ansträngande att arbeta precis efter maten? Lika jobbigt är det för hästen. Men den ska inte heller ansträngas på fastande mage. Om du vill rida på morgonen och inte hinner utfodra en till två timmar före ridturen, kan du ge ridhästen en halv portion kraftfoder innan du börjar rykta. Morötter och äpplen går också bra att ge. Efter arbetspasset får hästen resten av fodergivan som "andra frukost".



Ridtur i halv storm

DATUM: 2011-03-05 / TID: 13:59:46


Fick med mig sambon och hunden ut på en längre tur i skogen idag. Det blåser skitmycket här och Jippan är ju som en tupp när det blåser plus att han är överenergisk till tusen just nu.

Började med att han backade ner i diket sen följdes det utav små stegringar, hopp och skutt och en jäkla ös framåt ;) Kunde ju inte bli direkt arg på honom, han behöver verkligen springa av sig. Fick sitta och bromsa honom nästan konstant och desto mer jag tog i tyglarna desto mer började han tänka uppåt, så han stod på stället och trippade. Knashästen! :P

Hans ben var oförändrat idag. Dvs lite gallig men inte direkt svullen. Något varmare i hoven och något kraftigare puls, men fortfarande inte stel och helt ohalt. Ska försöka hinna med att rida lite på banan imorgon bitti. Sen blir det kalas för min sambo och sen vidare till styrelsemöte med ridklubben imorgon kväll. Kanske kommer en kortare film imorgon från ridpasset, vi får se. Inte så jättekul att se film i skritt kanske ;)


Rådfrågat veterinär

DATUM: 2011-03-04 / TID: 10:22:56


Ringde och rådfrågade en annan veterinär, fick tag på han som kollade Jippan när vi var inne för benet sist. Han tyckte som den förra att jag skulle avvakta. Han sa att har han stått lindad så mycket som en vecka så kan de svullna lite på benen när man tar bort lindan, vilket jag gjorde inatt. Så han tyckte jag skulle linda honom några nätter nu och låta han stå olindad på dagarna. Han tyckte inte att det tydde på något allvarligt. Eftersom han inte är halt och inte reagerar för tryck.

Blir det inte bättre under de 5 kommande dagarna ska jag ringa tillbaka så får de kolla på honom och ev ge honom pencilin för att se om det kan hjälpa. Tills dess ska jag fortsätta igångsättningen som vanligt.

Jag är stammis på kliniken nu och det räcker jag säger mitt namn så slår de upp Jippans namn på datorn direkt. Hon i receptionen har äntligen lärt sig hans stavning, så hon blir lite extra stolt varje gång jag ringer ;) Men hellre ringa en gång för mycket än en gång för lite. Nu ska jag snart kila iväg till jobbet! Återkommer med uppdatering senare! :)


Tips, knep och gamla huskurer

DATUM: 2011-03-04 / TID: 09:38:50


Päron
Hästar tycker om päron, men risken för kolik är större än om de äter äpplen. Därför passar päron inte särskilt bra som återkommande saftfoder. Däremot kan du ge ett päron som belöning. I små mängder är det inte skadligt.



Powerwalk

DATUM: 2011-03-04 / TID: 09:33:21


Var uppe tidigt imorse och skulle ge mig ut på en uteritt, men jag fick en klump i magen när jag såg att Jippans framben var lite svullet/galligt. Han var lite tjockare under själva knät och neråt och det kändes mest som en hård galla längs med senorna. Han var även lite varm om hoven och hade lite ökad puls.

Så jag vågade inte
rida utan gav mig ut på en 20 minuters powerwalk istället. När vi kom tillbaka var "gallan" så gott som borta, inte helt, men det var mycket bättre. Funderar verkligen på vad det kan vara :| Ringde och rådfråga veterinären på kliniken och de tyckte jag kunde ha lite is i magen över helgen och se om det blir bättre.

Balltrampet är helt utläkt och det finns inget sår kvar. Igår var han så himla fin i benet, men då hade han också gått lindad hela veckan. Efter ridturen var han lika fin så jag struntade i att linda han inatt.

Får se hur det ser ut
och känns när jag kommer hem efter jobbet ikväll. Blir det inte bättre får jag åka in med honom på måndag. Förstår verkligen inte vad det kan vara :( Han har inte ont när jag klämmer och trycker över benet och han är heller inte halt. Väldigt mysko.


Ridning

DATUM: 2011-03-03 / TID: 20:44:43


Idag har jag ridit (!!!), vilket var ett bra tag sen, känns det som iaf. Blev ca 20 minuter skritt runtom gården på stubbåkrarna. Jippan kändes kalasfin och PIGG som attan. Han pep och tjöt för att han inte fick pinna iväg i trav. Gullegrisen. Han kändes bara helt underbar på alla sätt och vis, bortsett från att skritten skulle gå i 120 ;) Men jag är glad så länge han är pigg och glad.

Efter ridturen hoppade jag av och skrittade honom för hand en bit upp på framfartsvägen, blev även lite trav då jag ville se hur han rörde sig. Tyckte han rörde sig riktigt fint och det var ingen tendens till orenhet eller hälta. Får se hur länge det varar, eller om orenheten kommer tillbaka när han är fullt igång. Det återstår att se och jag märker det nog ganska fort.

Jippan var även jättefin i benet idag, inget svullen alls och det jag trodde var överben var helt borta, så det var antagligen bara en liten svullnad kvar just där. Nu börjar iaf hans igångsättning. Han har ju stått till och från i 5-6 veckor nu, bortsett från lite ridning och skritt för hand. Så helt stilla har han ju inte stått. Det blir iaf skritt i minst 1,5 - 2 veckor innan jag börjar gå över till trav. Har funderingar på att åka till ridhuset nästa helg och tömköra eller rida (i skritt) och be sambon filma så man kan se om han ser oren ut. Jag tycker det känns ganska svårt ibland att känna det, så det är bättre om jag får se det på film, eller via tömkörning.

Imorgon ska jag upp tidigt innan jobbet och ta en härlig uteritt. Önska mig lycka till för det kan sluta hursomhelst ;)



Dagens Fråga

DATUM: 2011-03-03 / TID: 18:01:41





Hur många timmar spenderar ni i stallet varje dag?


För mig är det väldigt olika. Jag har ju, om jag inte nämnt det tidigare, mina hästar hos min pappa på hans gård. Dit har jag drygt 2 mil, så jag har ingen möjlighet att åka varje dag, särskilt inte när jag jobbar 9- timmars pass. Men är ändå i stallet minst 5 dagar i veckan och spenderar minst 1½ - 2 timmar varje gång.



Lång dag på jobbet

DATUM: 2011-03-02 / TID: 21:08:52


Har jobbat 10 timmar idag, så jag hann inte med stallet :( Men imorgon eftermiddag/kväll ska jag dit efter jobbet och då ska jag rida lite försiktigt, om Jippans ben har blivit bättre. Han haltar ju som sagt inte och har inte ont så jag tror inte att det är någon fara, han behöver verkligen röra på sig!

Det får bli längre uppdatering imorgon. Är helt slut i hela kroppen och min förkylning vill inte ge med sig, så nu går jag och slänger mig framför tv:n och lär ju somna inom kort ;)



Svenska Hästars Värn

DATUM: 2011-03-02 / TID: 20:49:50


Är så glad att det finns föreningar som dessa. Satt och läste i en broschyr från dem, det gjorde mig både glad och ledsen på samma gång.

Blir så himla upprörd över hur folk kan behandla sina djur :( Jag kan helt enkelt inte få in hur man kan göra så, och hur många djur som vanvårdas dagligen, över hela världen! Stackars oskyldiga djur som inte själva kan välja vart de hamnar.



Svarten. Den tidigare ägaren brukade binda hästen efter traktorn när han skulle hem till gården. En kväll i berusat tillstånd körde han för fort för hästen som ramlade och släpades på asfalten tills en granne lyckades stoppa färden. Större delen av Svartens ena sida blev uppfläkt, och bestod av ett enda stort sår.



Källarponnyn Valentina som var instängd i en källare utan ventilation och där golvet var täckt av gödsel. Valentina är nu i hästhimlen.

Jag blir helt sjukt upprörd över att se och läsa sånt här!
HÄR kan ni läsa mer om föreningen och även ge ert bidrag!



Tips, knep och gamla huskurer

DATUM: 2011-03-01 / TID: 18:55:42


Vinterdryck
Hästar är fortfarande instinktiva när det gäller att dricka. De flesta vet precis hur mycket vatten de behöver när de har arbetat och överskrider inte volymen. Man behöver inte oroa sig när det blir en isskorpa på vattenkaret under vintern. Hästarna tål att dricka iskallt vatten.
Många hästar blir dock glada om du ger dem ljummet eller varmt vatten att dricka på vintern. När hästen är varm och kommer in i stallet är det bäst att inte ge den alltför kallt vatten.

För att få hästen att dricka långsamt kan du lägga i lite hö i vattenhinken eller karet. Det vanligaste bett vi använder kallas ibland "vattenträns" just för att hästen kan dricka med det i munnen till skillnad från kandar och vissa andra typer av stångbett.

Vattnet i kar och hinkar utomhus fryser inte lika lätt på vintern om du lägger i en träbit. När hästen dricker rör sig träbiten och bryter upp isskorpan.




Yes, Yes, Yes!

DATUM: 2011-03-01 / TID: 13:46:57


Jippan är helt frisk i magen!! :D :D Han var otroligt fin i magen och inget irriterad alls, sa veterinären. Var själv med under hela gastroskopin och såg ju själv hur fin magen såg ut.

Bad även veterinären känna igenom ryggen, som självklart var hur mjuk och fin som helst idag Han var inget spänd alls, sen hade han iofs lugnande i kroppen och stod mest och sov. Ville att hon skulle sett över benet idag också, men det stod massa på tur utanför "spiltan" som väntade på att få komma in, så jag ville inte stressa henne med det.

Hans ben är iaf mycket, mycket bättre. Han är knappt inget svullen, endast lite mellan senorna som känns som gallor ungefär. Men sen har han även fått en "knöl" mitt på skenbenet, på framsidan lite längre ner mot kotan. Det går ju en sena där, eller vad man nu ska kalla det, och det är den han är svullen i. Han har inte ont när jag trycker och klämmer, han reagerar inte alls och knölen känns hyffsat mjuk iaf så jag tror att benet fortfarande är lite svullet. Han är ohalt, vad jag kan se iaf.

Kan ju faktiskt hända att han fått en smäll trots allt, och att det har bildats ett överben. Ska kolla hur knölen utvecklar sig, går det ner är det nog ingen fara, men fortsätter den får jag åka in och kolla upp det.

För övrigt så gjorde
veterinären upp en liten plan över hur jag ska gå vidare med Jippan och hon tyckte absolut att jag ska börja sätta igång honom. "Han måste få komma igång och börja jobba och röra på sig efter såhär lång vila", sa hon. Hon tyckte att jag skulle avvakta med hältutredning tills han är lite mer igång, så jag kan känna av om hälta fortfarande finns kvar, annars ska jag göra ett fortsatt hältutredning (självklart på en annan klinik). Så prio ett är att han nu ska sättas igång. Har ändå valt att avvakta någon dag med själva ridningen då jag vill se hur benet utvecklar sig, tills dess blir det skritt för hand :)

Är så otroligt lättad över att han äntligen är frisk i magen! Nu kan vi gå vidare :D


Tack alla för era "tumhållningar" och lyckoönskningar :love:



bloglovin
En ridtravares vardag -


RSS 2.0